Mesajul dur al generalului Ben Hodges: Dormim din 2008, de când rușii au invadat Georgia. Dacă nu ai un obiectiv clar, vei pierde mereu

Data actualizării: Data publicării:
generalul SUA Ben Hodges, pe vremea când era șeful trupelor SUA în Europa, discută cu militarii americani
Generalul-locotenent (r) Ben Hodges a fost comandantul trupelor SUA în Europa, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, are un mesaj dur pentru decidenții americani, pe care îi critică pentru că nu au un obiectiv clar în războiul din Ucraina și că ezită în a lua decizii care să îi ajute pe ucraineni în fața invaziei ruse: „Petrecem prea mult timp îngrijorându-ne ce ar putea face rușii, în loc să-i facem pe ruși să-și facă griji pentru ceea ce putem face noi”, spune acesta, pentru BBC Ucraina.

Hodges, unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai Ucrainei, spune că țările din Europa trebuie să arate unitate în sprijinul pentru Ucraina, mai ales în condițiile în care Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă și avertizează că dacă Rusia câștigă în Ucraina, „Germania va fi cea mai mare învinsă” pentru că va fi „ostatică amenințării nucleare rusești”.

„Mulți dintre prietenii noștri europeni au motive să fie extrem de îngrijorați că Trump s-ar putea întoarce. La urma urmei, el nu dă dovadă de respect pentru dreptul internațional și dăunează coeziunii NATO. (...) Germania, Marea Britanie, Franța sunt toate state suverane. Și sunt capabile de mai mult. Dacă puneți cap la cap economiile combinate ale întregii UE, va eclipsa ceea ce are Rusia. Europenii vor trebui să se apuce de treabă, să devină serioși să ajute Ucraina să învingă Rusia. Dacă Rusia va câștiga, Germania va fi cea mai mare învinsă. Acest lucru va distruge încrederea în Germania, o va face ostatică amenințării nucleare rusești. Și Germania va avea din nou milioane de refugiați. Este în interesul Germaniei ca Ucraina să învingă Rusia. Așa că toți trebuie să facem tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple. Aceasta nu este caritate pentru Ucraina, este în interesul nostru”, spune Hodges.

Generaul american în rezervă spune că ezitările Statelor Unite sunt folosite de ruși în intersul Kremlinului și că americanilor le lipsește o viziune clară asupra obiectivului în Ucraina.

„Nu am fost capabili să definim clar obiectivul strategic - vrem victoria Ucrainei. Nu avem nici un scop. Este aceeași problemă pe care am avut-o în Afganistan, Vietnam, Coreea. Continuăm să eșuăm pentru că nu putem defini clar un obiectiv strategic. Și dacă nu ai un obiectiv clar, vei pierde mereu”, spune Hodges.

Acesta a avertizat că dacă rușii câștigă în Ucraina, în câțiva an pot ataca o țară NATO.

„Dormim, visăm de când rușii au invadat Georgia în 2008. Nu știu ce altceva trebuie să facă Rusia pentru a trezi oamenii. Nu cred că sunt proști (n.red. rușii). Dacă reușesc în Ucraina, atunci pot merge altundeva în doi, trei, patru ani. Desigur, o astfel de posibilitate există”, spune generalul american.

Hodges s-a referit și la loviturile pe care ucrainenii le-ar putea da rușilor anul acesta. „Desigur, distrugerea podului Kerci - trebuie să se întâmple anul acesta într-un fel sau altul”, spune fostul comandant al trupelor americane în Europa.

„Sunt sigur că ucrainenii vor alege momentul și condițiile potrivite. Acesta este un pod imens, va fi foarte greu să-l distrugi. Serviciile speciale ucrainene vor avea un plan bun despre cum să facă acest lucru și va fi ceva care ne va uimi pe toți. Se va face atât de inteligent încât nimeni, inclusiv rușii, nu se vor aștepta. Când o vor face, desigur, depinde de ei”, a mai spus Hodges, pentru BBC Ucraina.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri