Blinken: SUA şi Israelul vor elabora un plan pentru ca ajutorul să ajungă la civili din Gaza şi nu la Hamas

Data publicării:
Antony Blinken
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

SUA şi Israelul au convenit să elaboreze un plan pentru ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii din Fâşia Gaza fără ca Hamas să beneficieze de el, a anunţat, marţi, secretarul de stat american, Antony Blinken, citat de Reuters. Blinken a mai declarat că preşedintele Joe Biden va vizita, în această săptămână, Israelul, pentru a afla ce anume va face statul israelian pentru a reduce la minimum victimele civile în cadrul efortului său de război.

Blinken a făcut acest anunţ după 9 ore de negocieri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care s-au prelungit până la primele ore ale zilei de marţi. Întâlnirea lor a fost întreruptă de sirenele de raid aerian care avertizau asupra tirurilor cu rachete palestiniene, forţându-i să se adăpostească pentru scurt timp într-un buncăr.

Şeful diplomaţiei americane se află de cinci zile în Orientul Mijlociu într-un efort diplomatic continuu, revenind în Israel după ce a vizitat şase ţări arabe în patru zile. El a încercat, în parte, să abordeze criza umanitară în plină desfăşurare în Fâşia Gaza, unde bombardamentele israeliene.

„Astăzi, şi la solicitarea noastră, Statele Unite şi Israelul au convenit să elaboreze un plan care va permite ca ajutorul umanitar din partea țărilor donatoare şi a organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”, le-a spus Blinken jurnaliştilor.

El a spus că SUA împărtăşesc îngrijorarea Israelului că Hamas ar putea confisca sau distruge ajutoarele care intră în Fâşia Gaza, sau că le-ar putea împiedica să ajungă la persoanele care au nevoie de ele.

„Dacă Hamas va bloca în vreun fel asistenţa umanitară, făcând ca aceasta să nu ajungă la civili, inclusiv prin confiscarea ajutoarelor, noi vom fi primii care vom condamna acest lucru. Şi vom acţiona pentru a preveni ca acest lucru să nu se întâmple din nou”, a declarat Blinken. Secretarul de stat american nu a oferit detalii despre acest plan de ajutor.

Citiți și: Hamas spune că ostaticii pe care i-a răpit în Israel sunt „oaspeți” și sugerează că vrea să-i folosească drept monedă de schimb

Biden vine în Israel, miercuri

Blinken a menţionat că preşedintele Joe Biden se va deplasa, miercuri, în Israel pentru a arăta clar că Israelul, principalul aliat al SUA, are dreptul de a se apăra. „Preşedintele Biden va primi o informare cuprinzătoare cu privire la obiectivele şi strategia de război ale Israelului”, a declarat Blinken.

„Va auzi de la Israel cum îşi va conduce operaţiunile într-un mod care să reducă la minimum victimele civile şi să permită ca asistenţa umanitară să ajungă la civilii din Gaza într-un mod care să nu avantajeze Hamas”, a subliniat el.

Blinken s-a deplasat, duminică, în Egipt, unde a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah, către Gaza, controlat de egipteni, se va redeschide în curând, însă un acord în acest sens, care să permită intrarea ajutoarelor şi plecarea unor cetăţeni străini, nu s-a concretizat.

„Acesta va fi un război lung; preţul va fi mare. Dar vom câştiga pentru Israel şi poporul evreu şi pentru valorile în care cred ambele ţări”, a declarat ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, după întâlnirea cu Blinken.

SUA a trimis un portavion în estul Mediteranei şi urmează să trimită un alt portavion în regiune în zilele următoare, demersuri despre care Blinken a spus că sunt menite să fie un factor de descurajare şi nu o provocare.

Un oficial american, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, a declarat că Bataan, o altă navă de război, se îndreaptă spre zona din apropierea Israelului şi va include o unitate expediţionară de puşcaşi marini, cu o forţă totală de aproximativ 2.000 de oameni. Ei nu au primit o misiune specifică, dar ar putea juca un rol cheie în orice fel de evacuare.

Separat, SUA au înştiinţat trupele, aparent un efectiv de 2.000 de persoane, să fie pregătite să se desfăşoare în regiune în termen de 24 de ore dacă sunt notificate - în loc de 96 de ore în mod obişnuit - şi ar putea fi vorba de unităţi care oferă asistenţă, cum ar fi ajutor medical dacă este necesar, a declarat oficialul american, citat de Reuters.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri