„Căderea Taiwanului în mâinile Chinei ar avea consecințe catastrofale pentru pace. Vom face orice să ne apărăm”, spune președinta țării

Data publicării:
Hartă a Taiwanului și coastei Chinei
Ilustrație: Profimedia Images

O eventuală cădere a Taiwanului în mâinile Chinei ar declanșa consecințe „catastrofale” pentru pacea în Asia, spune președinta acestei țări, Tsai Ing-wen, într-un articol publicat în Foreign Affairs, marți, conform Reuters. Lidera din Taiwan a avertizat că guvernul țării sale va face orice pentru a se apăra de China.

China a accentuat presiunile asupra Taiwanului de mai bine de un an, efectuând constant incursiuni cu avioane de luptă în spațiul de apărare aerian al acestei țări. Numărul aeronavelor chineze care încalcă spațiul taiwanez a crescut constant – doar în ultimele patru zile, 148 de avioane de luptă chineze, inclusiv bombardiere nucleare, au survolat ilegal spațiul aerian taiwanez.

În articolul său, Tsai spune că țările încep să recunoască pericolul pe care Partidul Comunist Chinez îl reprezintă, iar în acest context, ar trebui să înțeleagă că este important să lucreze cu Taiwanul.

„Comunitatea internațională ar trebui să aibă în vedere că dacă Taiwanul cade, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea regională și pentru sistemul alianței democrațiilor. Ar semnala că în lupta valorilor globală din acest moment, autoritarismul are avantajul în fața democrației”, a scris Tsai.

Tsai mai spune că Taiwanul este o țară independentă, făcând apel la numele oficial al acestei, Republica China.

„Vrem o relație pașnică, stabilă, predictibilă și mutual benefică cu vecinii noștri, dar dacă ne este amenințată democrația și stilul de viață, vom face orice ca să ne apărăm”, a spus Tsai care a amenințat că poporul din Taiwan se va ridica dacă existența țării va fi amenințată.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

De ceva vreme, Taiwanul încearcă să „declare independență” și să renunțe la numele său oficial, Republica China, fapt pe care China continentală îl consideră o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri