China avertizează Taiwan: "Independența înseamnă război"

Data actualizării: Data publicării:
Un soldat arborează steagul statului Taiwan în Piața Libertății din Taipei.
Un soldat arborează steagul Republicii China (Taiwan) în Piața Libertății din Taipei. Sursa foto: Profimedia Images

China a avertizat statul insular Taiwan că orice tentativă de a-și declara independența "va duce la război", informează BBC.

Avertismentul vine la câteva zile după ce China și-a intensificat activitățile militare în zonă și avioanele sale de luptă au efecutat zboruri în apropierea insulei.

China consideră insula Taiwan o provincie separatistă, însă statul insular de aproape 24 de milioane de oameni se consideră autonom.

"Transmitem forțelor de indepedență din Taiwan un mesaj foarte serios: cine se joacă cu focul se arde, iar independența Taiwanului înseamnă război", a declarat Wu Qian, ministrul chinez al Apărării, în timpul unei conferințe de presă susținută joi.

Oficialul a apărat și activitățile militare recente ale Chinei, spunând că "erau necesare în situația actuală din Strâmtoarea Taiwan și pentru a menține suveranitatea și securitatea națională".

Pentagonul își reafirmă sprijinul pentru Taiwan

Pentagonul şi-a reafirmat joi sprijinul de lungă durată pentru dreptul la autoapărare al Taiwanului şi a anunțat că nu există motive pentru ca tensiunile dintre China şi Taiwan să conducă în mod necesar la o confruntare, transmite Reuters.

Aceste remarci despre tensiunile dintre Beijing şi Taipei ale purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, sunt primele făcute de Pentagon după instalarea noii administraţii americane.

Regimul de la Beijing revendică teritoriul insulei şi consideră că guvernul taiwanez, ales în mod democratic, urmăreşte o declarare oficială a independenţei, în pofida faptului că preşedinta Tsai Ing-wen a declarat în repetate rânduri că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica China, denumirea sa oficială, scrie Agerpres.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri