Ce este Jihadul Islamic Palestinian și cine sunt liderii teroriștilor acuzați de Israel că au lovit spitalul din Gaza

Data actualizării: Data publicării:
IMG_7906

Israelul acuză Jihadul Islamic pentru atacul asupra spitalului din Gaza în care au murit sute de palestinieni. Armata israeliană susține că o rachetă rătăcită trasă de teroriști spre Israel a căzut peste clădirea care adăpostea pacienți și refugiați. Un purtător de cuvânt al organizației neagă atacul. Cine sunt, însă, militanții Jihadului Islamic Palestinian?

Jihadul Islamic palestinian, clasificat ca organizaţie teroristă atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite, are legături strânse cu Iranul, principalul inamic al Israelului.

Organizația Jihadul Islamic Palestinian este o grupare militantă islamistă de orientare sunnită care își propune să înființeze un stat islamic palestinian și care este angajată în distrugerea Israelului.

Este a doua cea mai mare grupare militantă din Fâșia Gaza și Cisiordania, fondată în 1979 ca o ramură a Frăției Musulmane din Egipt. Grupul a fost influențat de revoluția iraniană și primește sprijin din partea Iranului, Siriei și a organizației militante libaneze Hezbollah.

Aripa militară a a militanților, Brigăzile al-Quds, a fost responsabilă pentru numeroase atacuri asupra țintelor israeliene începând cu anii 1990. PIJ operează uneori în coordonare cu Hamas, deși relația dintre cele două grupuri a fost tensionată din cauza dezacordurilor privind strategia de confruntare cu Israelul.

Majoritatea surselor estimează un număr de aproximativ 1.000 de membri.

Organizația Jihadul Islamic Palestinian folosește în principal atacuri cu arme ușoare și atacuri cu mortiere și rachete din Fâșia Gaza împotriva țintelor israeliene din Israel și Cisiordania. Grupul a efectuat atentate sinucigașe începând cu sfârșitul anilor 1990 până în anii 2000. Deține, de asemenea, sisteme portabile de apărare antiaeriană, mortiere, sisteme armate de aeronave fără pilot, rachete ghidate antitanc și dispozitive explozive improvizate.

Departamentul de Stat al SUA a desemnat PIJ ca Organizație Teroristă Străină în 1997 și l-a desemnat pe secretarul general al PIJ, Ziyad al-Nakhalah, drept Terorist Global în 2014.

În august 2022, Jihadul Islamic a lansat aproximativ 1.100 de rachete către Israel în urma uciderii unuia dintre liderii săi, omorând însă și 15 palestinieni cu rachete rătăcite. În Israel mai multe persoane au fost rănite.

În mai 2021, împreună cu HAMAS, a lansat peste 4.000 de rachete către Israel, omorând 11 civili și un soldat.

În noiembrie 2019, militanții au lansat peste 400 de rachete către Israel după ce forțele israeliene l-au ucis pe un comandant de rang înalt al PIJ. 

Cine sunt liderii Jihadului Islamic Palestinian 

Liderul Jihadului Islamic Palestinian este Ziyad al-Nakhalah, secretarul general al organizației.

Un alt lider important al PIJ este Muhammad al-Hindi, secretar general adjunct din 2018, membru al Biroului Politic.

Armata israeliană l-a ucis în 2022 pe numărul doi al grupării Jihadul Islamic Palestinian, într-un raid aerian. Este vorba de Taysir al-Jabari, cel care conducea o unitate responsabilă cu atacurile cu rachete asupra teritoriului israelian.

Jihadul Islamic are sedii în Beirut și Damasc, și desfășoară activități în Cisiordania, teritoriu aflat sub ocupație israeliană, deși mai limitate decât în Gaza, iar acestea au crescut recent.

Spre deosebire de Hamas, Jihadul Islamic nu a participat la alegerile parlamentare palestiniene și nu pare să aibă ambiția de a forma un guvern în Gaza sau în Cisiordania.

Jihadul Islamic, implicat în atacul terorist asupra Israelului

Militanții Jihadului Islamic Palestinian s-au alăturat celor din Hamas în atacul asupra Israelului în care peste 1.500 de civili au fost uciși și câteva sute răpiți.

Șeful Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a declarat duminica trecută că facțiunea sa ține captivi peste 30 de israelieni care au fost răpiți în Fâșia Gaza începând de sâmbătă, după ce Hamas a lansat atacuri asupra Israelului. Cei captivi nu vor fi eliberați „până când toți prizonierii noștri vor fi eliberați”, a adăugat al-Nakhala, referindu-se la mii de palestinieni care sunt în închisorile israeliene.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri