Ce urmează după alegerile europene din 26 mai?

Data actualizării: Data publicării:
steaguri tari membre UE
Două summituri europene vor urma după alegerile din 26 mai Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile europarlamentare 2019, care au început joi în Regatul Unit și Olanda - primele dintre cele 28 de state membre UE care au organizat acest gen de scrutin - înseamnă începutul unei reînnoiri a instituțiilor europene ce va avea loc până la sfârșitul acestui an. 

Schimbări în instituțiile UE - etapele și calendarul

PARLAMENTUL EUROPEAN. Alegeri europarlamentare în perioada 23-26 mai. Alegătorii din toate cele 28 de state membre UE sunt chemați să-i desemneze pe cei 751 de membri ai Parlamentului European. Scrutinul a început joi cu votul din Marea Brtianie și Olanda, vineri votează Irlanda și Cehia. În Cehia sunt două zile de vot, alegătorii vor putea veni și sâmbătă la urne. Sâmbătă sunt așteptați la vot și cetățenii din Letonia, Malta și Slovacia, în timp ce restul celor 21 de țări membre UE, între care Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia, România, au convocat alegerile europene pentru 26 mai.

Autoritățile naționale din fiecare dintre cele 28 de țări vor putea anunța rezultate oficiale abia din momentul în care scrutinul se va încheia și în Italia (ora 21:00 GMT, 24:00 ora României). Atunci se vor închide ultimele birouri de vot europene.

Totuși, Parlamentul European are prevăzut să publice primele proiecții despre componența viitorului legislativ începând cu ora 18:00 GMT (21:00, ora României), pe baza unei combinații între sondaje efectuate la ieșirea de la urne (exit-poll) și sondaje preelectorale.

28 mai. Va fi convocat un SUMMIT EXTRAORDINAR în care șefii de stat și de guvern se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta rezultatele scrutinului.

Fiecare familie politică europeană își va cunoaște numărul de europarlamentari și este momentul să înceapă negocierile pentru alegerea succesorului lui Jean Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene și al lui Donald Tusk la Președinția Consiliului European, instanță care îi reunește pe liderii statelor membre.

20-21 iunie. Un nou summit european are de această dată ca obiectiv aprobarea propunerilor care se vor face pentru Comisia Europeană și Consiliul European. Desemnarea titularului se va face cu majoritate calificată.  Acordul în privința numelui viitorului șef al Comisiei Europene ar urma să condiționeze toate celelalte nominalizări (pentru Președinția Consiliului, pentru șeful diplomației europene etc.)

Iulie. Sunt prevăzute două sesiuni ale Parlamentului European. Prima - din 2 în 4 iulie - va fi dedicată învestirii noii adunări, iar a doua sesiune, din 15 până în 18 iulie, va fi consacrată validării (sau respingerii) prin votul eurodeputaților a alegerii făcute de șefii de stat și de guvern pentru cel care ar urma să fie președinte al Comisiei Europene.

În toamnă, Parlamentul se va pronunța asupra componenței Comisiei Europene, după ce fiecare stat membru va propune un nume de comisar. Intrarea în atribuții a noi Comisii Europene este prevăzută la 1 noiembrie, iar mandatul noului președinte al Consiliului European începe la 1 decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri