Cea mai mare lovitură suferită de trupele israeliene: 24 de soldați au fost uciși după detonarea a două clădiri din Fâșia Gaza

Data actualizării: Data publicării:
soldati cladiri gaza
Foto: Profimedia Images
Din articol

Douăzeci și patru de soldați israelieni au fost uciși în Gaza, a anunțat marți armata, acesta fiind cel mai mare bilanț de decese într-o singură zi de la începutul războiului pornit de Hamas pe 7 octombrie, în contextul în care palestinienii au declarat că a fost cel mai intens bombardament asupra sudului Fâșiei Gaza din timpul conflictului, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat reporterilor că 21 de soldați au fost uciși într-o explozie. El a precizat că militanții au tras cu grenade propulsate de rachete asupra unui tanc, iar în același timp a avut loc o explozie în două clădiri în care forțe au plantat explozibili pentru a le distruge. Clădirile au căzut peste trupe.

„Încă studiem și investigăm detaliile evenimentului și motivele exploziei”, a spus el. Anterior, armata declarase că trei soldați au fost uciși într-un atac separat în sudul Gaza.

Asaltul a avut loc în timp ce forțele israeliene au pătruns adânc în vestul orașului Khan Younis din Gaza, cu bombardamente aeriene, maritime și terestre care au inclus luarea cu asalt a unui spital și arestarea personalului medical, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al Qidra.

Qidra a declarat că cel puțin 50 de persoane au fost ucise duminică seară în Khan Younis, în timp ce asediile la unitățile medicale au însemnat că zeci de morți și răniți nu au putut fi salvați.

Statele Unite au făcut apel la Israel să protejeze palestinienii nevinovați și personalul medical.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că Israelul are dreptul de a se apăra, dar a adăugat: „Ne așteptăm ca ei să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internațional și să protejeze cât mai mult posibil oamenii nevinovați din spitale, personalul medical și pacienții”.

Israelul spune că luptătorii Hamas operează în spitale și în jurul acestora, lucru pe care Hamas și personalul medical îl neagă.

Israelul a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru a captura Khan Younis, despre care spune acum că este principalul cartier general al militanților Hamas responsabili pentru atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care, potrivit bilanțului israelian, au ucis 1.200 de persoane.

Israelul a jurat să elimine Hamas, mișcarea islamistă palestiniană care conduce Gaza și care a jurat să distrugă Israelul.

Cel puțin 25.295 de locuitori din Gaza au fost uciși de la 7 octombrie, au anunțat luni autoritățile sanitare din Gaza într-o actualizare.

Cisiordania

Îngrijorarea internațională a crescut din cauza numărului de morți palestinieni în urma asaltului Israelului asupra enclavei dens populate și a crizei umanitare care afectează sute de mii de persoane.

Statele Unite au îndemnat Israelul să reducă pagubele provocate civililor din Gaza, i-au cerut să înceteze violențele coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată și au declarat că încă mai cred că este posibilă o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian.

Luni, la Bruxelles, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a evitat să discute despre o soluție cu două state în cadrul unei întâlniri cu omologii din Uniunea Europeană, alegând să le arate videoclipuri cu proiecte de infrastructură viitoare.

Israelul a respins apelurile pentru un stat palestinian, premierul Benjamin Netanyahu afirmând că orice stat palestinian ar reprezenta „un pericol existențial” pentru Israel.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a distribuit un document de discuție cu o foaie de parcurs pentru pace care solicită organizarea unei conferințe de pace pregătitoare de către UE și națiunile arabe. Statele Unite și ONU au fost invitate să fie convocatoare.

Luni, Washingtonul a cerut o anchetă și tragerea la răspundere „după caz” în urma morții, vineri, în Cisiordania, a unui american de origine palestiniană în vârstă de 17 ani, despre care oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că a fost ucis de forțele de securitate israeliene.

Cisiordania ocupată de Israel a cunoscut o creștere a violențelor în paralel cu războiul din Gaza care a izbucnit în octombrie.

Unchiul tânărului de origine americană a declarat pentru Reuters că acesta a murit în timpul unor confruntări cu armata israeliană, în care palestinienii au aruncat cu pietre.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri