Cine este M118, misteriosul spion marocan care se află în centrul „celui mai șocant scandal” de corupție din Parlamentul European

Data publicării:
Siluetele unor oameni care se plimbă pe stradă
Spionul cu numele de cod M118 este suspectat că ar fi fost implicat în eforturi susținute de lobby și presupuse acte de corupție care au vizat deputați europeni în mai multe țări europene în ultimii ani. Foto: Profimedia Images

Un agent al serviciilor secrete marocane, identificat drept Mohamed Belahrech, a reieșit ca fiind unul dintre principalii actori ai scandalului de corupție din Qatar care a zguduit din temelii Parlamentul European, scrie Politico. Spionul marocan, al cărui nume de cod este M118, pare a fi o piesă centrală a unei rețele complexe care se extinde din Qatar și Maroc până în Italia, Polonia și Belgia.

Belarech este suspectat că ar fi fost implicat în eforturi susținute de lobby și presupuse acte de corupție care au vizat deputați europeni în ultimii ani. Mai mult, se pare că spionul era o figură cunoscută în cercurile serviciilor de informații din Europa de mai mulți ani.

Marocul apare tot mai mult în scandalul de corupție în care este implicată europarlamentara Eva Kaili și alți oficiali europeni, în timp ce investigația se extinde dincolo de granițele Qatarului.

Qatargate a fost descris ca fiind „cel mai șocant scandal de integritate din istoria UE” de către profesorul de drept Alberto Alemanno, de la HEC Paris, și „cel mai serios scandal de corupție de la Bruxelles din ultimele decenii” de europarlamentarul german Daniel Freund.

Poliția belgiană a confiscat echipamente și bani cash în valoare de peste 1,5 milioane de euro după o serie de percheziții care au vizat cel puțin 20 de case și birouri.

Ministrul belgian al justiției a acuzat săptămâna trecută serviciile de securitate de la Rabat de spionaj în Belgia, acolo unde există o comunitate mare de marocani, fără să menționeze direct numele țării, potrivit Politico.

Ali bin Samikh Al Marri eva kaili
Vicepreședinta Parlamentului European Eva Kaili și ministrul muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri. Foto: MOLQTR/ Twitter

M118 - veriga de legătură dintre un fost eurodeputat și serviciile de spionaj din Maroc

Conform publicațiilor La Repubblica și Le Soir, M118 este una dintre verigile care îl leagă pe fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri de serviciile secrete marocane – DGED.

Într-o serie de mesaje ale diplomaților marocani publicate de un hacker în 2014 și 2015, Panzeri este descris drept „un prieten apropiat” al Marocului, „un aliat influent” care este „capabil să lupte împotriva activismului tot mai des al inamicilor noștri din Parlamentul European”.

Belgia a cerut extrădarea soției și fiicei lui Panzeri, cele două fiind suspectate că ar fi implicate de asemenea în scandalul de corupție, și a vorbit despre „cadouri” de la Abderrahim Atmoun, ambasadorul marocan din Polonia.

Atmoun și Panzeri au făcut parte din comisia parlamentară comună UE-Maroc mai mulți ani, timp în care ambasadorul marocan primea ordine de la spionul Belahrech, descris ca fiind „un om periculos” de către un oficial citat de Le Soir.

Belahrech ar putea fi și cheia misterului privind traseul banilor în scandalul Qatargate. O cerere de extrădare emisă de autoritățile belgiene se referă la un personaj enigmatic ce ar avea legătură cu un card de credit oferit rudelor lui Panzeri, potrivit Politico. Persoana misterioasă, supranumită „gigantul”, se crede că ar putea fi chiar spionul marocan M118.

Panzeri atmoun
Antonio Panzeri (stânga) și Abderrahim Atmoun (dreapta) au făcut parte din comisia parlamentară comună UE-Maroc mai mulți ani, timp în care ambasadorul marocan primea ordine de la spionul M118. Foto: Profimedia Images

Spania și Franța, țintele principale ale lui M118 înainte de Qatargate

Bărbatul din Rabat a intrat prima oară în atenția autorităților în legătură cu o presupusă infiltrare a moscheilor din Spania, incident care a rezultat în deportarea directorului marocan al unei organizației islamice din Catalonia, potrivit publicației El Confidencial.

Belahrech ar fi condus mai mulți agenți inflitrați în moscheile spaniole la comanda DGED, în timp ce soția spionului marocan era suspectată de spălare de bani cu ajutorul unei agenții de turism din Spania. Rețeaua a fost distrusă în 2015, potrivit El Mundo.

Puțin mai târziu, Belahrech a reapărut în Franța, acolo unde a jucat un rol important într-un caz de corupție în aeroportul Orly de la Paris. Un agent marocan, indentificat drept Mohamed B., ar fi obținut 200 de documente confidențiale despre persoane suspectate de terorism în Franța de la un agent de frontieră, conform investigației publicate în Liberation.

Agenții serviciilor secrete marocane ar putea fi furnizori de informații pentru agențiile europene în timp ce își coordonează simultan operațiunile de influențare în aceleași țări, scrie Politico. Din acest motiv, țările europene se prefac că nu văd anumite activități care ar putea fi catalogate drept „interferență”, atâta timp cât aceste operațiuni se desfășoară discret.

La cinci ani după aventura din Franța, misteriosul M118 a revenit în lumina reflectoarelor și a stârnit noi reacții cu privire la relația sa cu rețelele de spionaj din Europa.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri