Cine sunt membrii echipajului avionului IL-76 prăbușit în Belgorod (Radio Liberty)

Data publicării:
Navigatorul Oleksii Visokin (stânga), comandantul Stanislav Bezzubkin (mijloc) și inginerul de zbor Andrii Piluev (drepata) colaj foto
Navigatorul Oleksii Visokin (stânga), comandantul Stanislav Bezzubkin (mijloc) și inginerul de zbor Andrii Piluev (drepata) au fost identificați ca făcând parte din echipajul avionului IL-76 prăbușit în Belgorod. Sursă colaj foto: Radio Liberty

Jurnaliștii de investigație de la redacția ucraineană a Radio Liberty au aflat numele numele membrilor echipajului avionului rusesc IL-76 care s-a prăbușit miercuri dimineață în regiunea Belgorod, incident în care și-au pierdut viața toți ocupanții avionului și care a crescut și mai mult tensiunile între Rusia și Ucraina. Moartea a cel puțin trei dintre membrii echipajului a fost confirmată de rudele lor, mai scrie publicația citată.

Echipajul avionului prăbușit aparținea Regimentului 117 de aviație militară de transport staționat în Orenburg, în sud-estul Rusiei, potrivit Radio Liberty.

Jurnaliștii au primit o listă cu șase membri ai echipajului care trebuia să însoțească acest zbor.

Rudele au confirmat moartea a trei dintre ei - comandantul avionului, Stanislav Bezzubkin, 36 de ani, navigatorul Oleksii Visokin și inginerul de zbor Andrii Piluev, 38 de ani, potrivit sursei citate.

Moartea comandantului Stanislav Bezzubkin a fost confirmată de soția sa, Marika Bezzubkin. Ea a declarat că a fost informată despre acest lucru de către Ministerul rus al Apărării. Ea a spus că a vorbit ultima dată cu soțul ei în jurul orei 07:30 (ora Moscovei - n.r.), oră la care, potrivit acesteia, el trebuia să zboare de la Moscova.

Soția inginerului de zbor Andrii Piluev a declarat că știe despre moartea acestuia, dar nu a primit încă informații oficiale detaliate.

Potrivit unor surse deschise, Piluev a fost decorat cu medalia „Pentru revenirea Crimeei” și pentru participarea sa la ostilitățile din Siria.

Moartea navigatorului Oleksii Visokin a fost confirmată de vărul său. Ea a spus că a aflat despre aceasta de la părinții săi, mai scrie Radio Liberty.

Sub fotografia unui alt membru al echipajului Il-76, operatorul radio de la bord Igor Sablinski, au apărut comentarii pe rețeaua de socializare în care se exprimau condoleanțe pentru moartea acestuia.

De asemenea, zborul ar fi trebuit să fie deservit de inginerul de zbor Serghei Jitenev și de comandantul adjunct al navei Vadim Șmiriov, dar Radio Liberty nu a reușit să verifice informațiile din surse independente.

Unde activau membrii echipajului

Potrivit unor surse din bazele de date rusești, locul de serviciu al celor cinci membri ai echipajului este indicat ca fiind Regimentul 117 de aviație militară de transport. Aceleași informații au fost publicate de Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina în martie 2022, indicându-i pe Bezzubkin, Visokin, Piluev, Jitenev și Sablinski pe lista militarilor din Regimentul 117 de aviație de transport separat, „care livrează arme și muniții pentru a ucide cetățeni pașnici ai Ucrainei”.

Regimentul 117 este Unitatea Militară nr. 45097 din regiunea Orenburg. Conform informațiilor provenite din surse deschise (OSINT), consultate de Radio Liberty, acest regiment este implicat în întreținerea vehiculelor militare care transportă încărcături speciale pentru sprijinul material al armatei ruse. Avioanele acestui regiment au baza pe aerodromul din Orenburg, situat în sud-estul Rusiei, nu departe de ghranița cu Ucraina.

Informația autorităților ruse potrivit căreia la bord se aflau și prizonieri ucraineni nu a putut fi verificată în mod independent, mai menționează sursa citată.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că la bordul avionului s-ar fi aflat 65 de militari ucraineni capturați, care urmau să fie transportați în regiunea Belgorod pentru schimb, precum și șase membri ai echipajului și trei escorte.

Direcția principală de informații a OIU a raportat că un schimb a fost într-adevăr planificat pentru 24 ianuarie, dar informația potrivit căreia la bordul avionului s-ar fi aflat prizonieri de război este în curs de verificare.

Ulterior, Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că „schimbul planificat pentru 24 ianuarie nu a avut loc, în același timp, agenția nu deține date cu privire la faptul că prizonieri ucraineni se aflau la bord”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri