Comisia Europeană: Ucraina a îndeplinit două din șapte condiții de aderare la UE. Progresele sunt reale, dar insuficiente

Data actualizării: Data publicării:
steaguri ucraina ue
UE prelungește sancțiunile contra Rusiei. FOTO: Profimedia Images

Ucraina a făcut progrese importante pentru a putea deschide oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană, însă multe criterii nu au fost încă îndeplinite, au transmis surse diplomatice de la Comisia Europeană, miercuri.

Potrivit raportului oral prezentat la Bruxelles ambasadorilor celor 27 de ţări membre de către comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, Ucraina a îndeplinit două dintre cele şapte condiţii impuse de UE pentru lansarea negocierilor de aderare. „Două sunt îndeplinite şi cinci sunt la un anumit nivel de progres”, a spus un diplomat european.

Comisia Europeană a definit şapte obiective de referinţă pentru Ucraina, acestea fiind condiţii pentru începerea negocierilor de aderare. Printre ele se numără inclusiv consolidarea luptei împotriva corupţiei larg răspândite şi reformele judiciare.

„Nu ar trebui să tragem concluzii pripite. Nu este concludent în acest stadiu. Raportul real va fi prezentat în octombrie”, mai spune un diplomat european.

Cele două condiţii îndeplinite sunt reducerea influenţei politice în mass-media şi reformele sistemului judiciar, au declarat diplomaţii europeni.

Dar lupta împotriva corupţiei rămâne o problemă, au recunoscut ei după prezentarea Comisiei. „Zelenski a spus că nu poate lupta împotriva Rusiei şi a oligarhilor în acelaşi timp”. Ucraina face presiuni pentru începerea negocierilor de aderare în acest an, dar deschiderea negocierilor necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE.

În timp ce Polonia şi statele baltice susţin cererea de aderare a Ucrainei, unele, cum ar fi Germania şi Olanda, nu doresc să grăbească procesul. „Ne întrebăm dacă este posibil să se obţină rezultate durabile în patru luni, dacă nu este deja cazul astăzi”, a comentat un diplomat sceptic.

În plus, Ungaria şi Grecia nu îşi ascund supărarea faţă de lista neagră întocmită de autorităţile ucrainene pentru a sancţiona companiile şi persoanele acuzate că au ajutat efortul de război rusesc.

Ungaria a denunţat „atitudinea din ce în ce mai ostilă a Ucrainei faţă de Ungaria”, după ce banca ungară OTP a fost inclusă pe listă, decizia fiind calificată drept „nejustificată”, iar Grecia a amânat adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în semn de protest faţă de includerea armatorilor greci pe lista cu sancţiuni, a declarat miercuri un reprezentant al unui stat membru.

Republica Moldova, căreia i s-a acordat statutul de candidat în acelaşi timp cu Ucraina, a îndeplinit doar trei din cele nouă condiţii pentru deschiderea negocierilor de aderare. Iar Georgia a îndeplinit trei dintre cele douăsprezece criterii stabilite pentru statutul de candidat, au spus diplomaţii. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri