Condamnări în cazul „Operațiunii Jericho”, presupusul complot de asasinare a președintelui Venezuelei

Data publicării:
drona maduro

Nouă militari au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între cinci şi opt ani de închisoare, după ce au fost găsiţi vinovaţi de complot în vederea răsturnării de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ), relatează AFP, citată de News.ro.

World Leaders Address The UN General Assembly
Foto: Guliver/Getty Images

Între condamnaţi se află generalul Oswaldo Hernandez, locotenent-colonelul în retragere José Delgado şi alţi şapte ofiţeri din cadrul forţelor aeriene, terestre şi Marinei, a precizat miercuri, într-un comunicat, Tribunalul Suprem.

Cea mai înaltă jurisdicţie a confirmat astfel pedepsele pronunţate în prima instanţă, după ce Camera de Casaţie şi o Curte Marţială au respins apelurile depuse de militari.

Ofiţerii, arestaţi în martie şi mai 2014, au fost judecaţi în legătură cu „pregătirea în 2014 a unei mişcări insurecţionale şi destabilizatoare, intitulată «Operaţiunea Jericho», împotriva Guvernului naţional”.

Potrivit unor fragmente din dosar, publicate în presă, planul consta în preluarea controlului unor detaşamente militare, arestarea lui Nicolas Maduro şi altor conducători chavişti şi organizarea unei mobilizări cetăţeneşti în vederea răsturnării Guvernului.

Liderul socialist, care denunţă cu regularitate planuri de lovituri de stat, a acuzat la începutul lui decembrie că Statele Unite au declanşat un plan vizând să-l înlăture de la putere, cu ajutorul Columbiei şi preşedintelui de extremă dreapta din Brazilia Jair Bolsonaro.

La rândul său, opoziţia acuză cu regularitate Tribunalul Suprem că se află în solda lui Maduro.

Potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturlor omului Foro Penal, în venezuela există 278 de „deţinuţi politici” - dintre care 80 sunt militari.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri