Controverse în jurul licitației unui vultur nazist în Uruguay. Există temeri că obiectul va ajunge la adepții supremației albilor

Data actualizării: Data publicării:
vultur nazist Uruguay
FOTO: Profimedia Images

Un vultur uriaș din bronz, care ține o svastică în gheare, urmează să fie scos la licitație în Uruguay. Însă un centru american de cercetare a Holocaustului cere ca acest obiect să ajungă la un muzeu sau la o instituție de învățământ. 

Nu ar trebui să fie lăsat să cadă în mâinile adepților supremației albilor, avertizează Centrul Simon Wiesenthal, potrivit BBC NEWS.

Vulturul de aproximativ 350-400 kilograme, recuperat de pe un vas de luptă german din cel de-al Doilea Război Mondial, ar putea valora aproximativ 26 milioane de dolari. A fost recuperat din apele din largul Uruguayului, în 2006.

Obiectul a făcut parte din pupa „Graf Spee”, vas care a fost scufundat de căpitanul său în 1939, în dreptul capitalei Montevideo.

Vulturul se află acum într-un depozit al guvernul uruguayan, după o lungă dispută cu privire la cel care poate invoca dreptul de proprietate asupra obiectului. În 2014, Curtea Supremă a decis ca în cazul în care vulturul ar fi vândut vreodată, profiturile să fie împărțite între statul uruguayan și compania privată care a plătit pentru recuperarea sa din ape. Anul trecut, o instanță din Uruguay a decis că vulturul poate fi scos la licitație.

Acum, Centrul Simon Wiesenthal din Los Angeles solicită Uruguayului să folosească obiectul „ca un avertisment pentru generațiile viitoare”.

Atât autoritățile germane, cât și Centrul Wiesenthal consideră că astfel de artefacte nu ar trebui să ajungă la extremiștii care cred în supremația albilor", a declarat dr. Shimon Samuels, de la Wiesenthal Center.

De asemenea, centrul Wiesenthal spune că potențialii cumpărători trebuie avertizați că simbolurile naziste care amintesc de curățarea etnică nu pot fi afișate public.

Centrul mai spune că muzeele sau instituțiile de învățământ ar folosi vulturul pentru a informa sau educa cu privire la Holocaust și ar trebui să aibă un regim preferențial la licitație.

Este ultima poveste din istoria obiectului controversat, care a fost cândva unul dintre cele mai ostentative simboluri ale celui de-al treilea Reich. În 2006, după ce a fost scos din apă, svastica a fost acoperită cu o prelată în timp ce vulturul a fost transportat de pe navă către depozit, din respect pentru cei care au avut e suferit în urma Holocaustului.

vultur nazist Uruguay
FOTO: Profimedia Images

Uruguayul spera ca obiectul să poată deveni o atracție turistică și să fie expus în Montevideo. Însă Ambasada Germaniei a cerut guvernului să renunțe la acest plan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri