Coreea de Nord a lansat o rachetă intercontinentală care ar putea lovi orice punct de pe teritoriul SUA

Data publicării:
A pedestrian walks past a television screen broadcasting a news report on a North Korean missile launch, in Tokyo
Racheta lansată de Coreea de Nord ar putea lovi orice punct de pe teritoriul SUA. Foto: Profimedia

Ultima lansare efectuată de Coreea de Nord a fost probabil o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să zboare peste 15.000 de kilometri şi, prin urmare, să atingă „întregul teritoriu al Statelor Unite”, a anunțat luni un înalt responsabil al Ministerului japonez al Apărării.

Racheta lansată de Coreea de Nord a zburat pe o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri înainte de a cădea în Marea Japoniei. Dar, „după calculele bazate pe traiectoria sa şi în funcţie de greutatea focoasei sale”, „ar putea avea capacitatea de a zbura peste 15.000 de kilometri, iar în acest caz întregul teritoriu al Statelor Unite s-ar afla în raza sa de acţiune”, potrivit viceministrului parlamentar din Ministerul japonez al Apărării, Shingo Miyake, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Zborul său a durat 1 oră şi 13 minute, atingând o altitudine maximă de peste 6.000 de kilometri. În jurul orei 09.37, ora japoneză (00.37 GMT), racheta a căzut în mare în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei, la 250 de kilometri nord-vest de mica insulă Okushiri care se învecinează cu Hokkaido (nordul ţării), a precizat Miyake.

Acest nou tir a avut loc la doar câteva ore după un alt test al Phenianului, cu o rachetă cu rază scurtă de acţiune care s-a prăbuşit şi ea în Marea Japoniei duminică seara.

„Condamnăm ferm” aceste tiruri, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, subliniind că aceste teste încalcă sancţiunile impuse Phenianului de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Aceste tiruri reprezintă o „ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune”, a adăugat premierul nipon.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri