Cum a intensificat Rusia campania de propagandă internă legată de situația din Ucraina și ce văd rușii la televizor

Data publicării:
Majoritatea posturilor de știri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine spațiile de emisie de la tv și de la radio.
Majoritatea posturilor de știri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine spațiile de emisie de la tv și de la radio. Foto: Profimedia Images

În timp ce Statele Unite au emis avertismente luna trecută cu privire la trupele ruse masate la granițele Ucrainei, iar președintele american Joe Biden l-a amenințat pe Vladimir Putin cu sancțiuni personale dacă Rusia invadează Ucraina, războiul de propagandă internă s-a intensificat la televiziunile din Rusia și pe rețelele sociale. În toate jurnalele tv și în online, cetățenii ruși sunt bombardați cu informații privind iminența unui atac al NATO și al extremiștilor din Ucraina asupra etnicilor ruși.

CNN scrie că la televiziunea de stat din Moscova sunt prezentate videoclipuri și imagini cu soldați și tancuri, sârmă ghimpată și lunetişti, care se antrenează pentru război. Însă acestea nu sunt forțele Rusiei, cele care sunt pregătite pentru atac, ci cele ale NATO.

În peisajul media alternativ din Rusia, creat de regimul de la Kremlin, forțele NATO duc la îndeplinire un plan care este în lucru de ani de zile: încercuirea Rusiei, răsturnarea de la putere a președintelui Vladimir Putin și preluarea controlului asupra resurselor energetice ale Federației Ruse. 

Citește și: Cum ar putea încerca Moscova să atace Ucraina. „Când rușii spun nu, deseori vor să spună da”

Narativul propagandei de la Kremlin: SUA controlează Ucraina și Europa ca pe niște „păpuși”

Din punctul de vedere al Moscovei, repetat în aproape fiecare emisiune de știri și și talk-show-ul politic, Ucraina este un stat eșuat și etichetat ca „marionetă”, care este controlat în întregime de Statele Unite, catalogate drept „păpușarul suprem”.

Live broadcast of Russian President Putin's annual end-of-year news conference
Rusia a intensificat campania de propagandă internă în toate jurnalele tv. Foto: Profimedia Images

De asemenea, propaganda rusă prezintă Europa ca fiind „o colecție slabă și divizată de cățeluși de companie, care primesc comenzi de la Washington”.  „Chiar și SUA, pe cât de amenințătoare vor să pară, sunt și ele slabe și divizate, sfâșiate de diviziunea politică și tulburările rasiale din societatea americană”, este unul din celălalte narative ale propagandei Kremlinului.

Una din întrebările pe care o tot repetă agenții de propagandă este: „Cum pot aceste puteri să reprezinte o amenințare și să fie slabe în același timp?” Propaganda rusă încearcă astfel, nu să-i facă pe telespectatori să se gândească la lucruri complicate, ci încearcă, mai degrabă, să le crească tensiunea arterială, accentuându-le stare de frică. 

Citește și: Marile puteri avertizează cu privire la tactica Moscovei: Rusia duce o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie a Ucrainei

Cum acționează propaganda rusă la televizor

Principala emisiune politică de știri a televiziunii de stat ruse, Vesti Nedeli (știrile săptămânii), a început duminică cu prezentatorul Dmitri Kiselyov, spunând: În loc de răspunsuri la inițiativele pașnice ale Kremlinului, Occidentul ne îngroapă în acuzații și ne supun unor noi amenințări.

Orice indiciu de dezacord între Europa și SUA sau NATO este o știre principală în Rusia, iar una dintre poveștile care au ocupat mult spațiu în emisiunea lui Kiselyov a fost cea legată de comentariile fostului șeful al marinei militare din Germania, Kay-Achim Schönbach, care a fost surprins într-o înregistrare video, în timp ce afirma că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie tratat „cu respect” şi că Ucraina nu va recupera niciodată Crimeea de la ruşi. Emisiunea s-a încheiat cu comentarii legate de faptul că Kay-Achim Schönbach a fost forțat să demisioneze.

Kay-Achim Schoenbach şi-a cerut scuze după apariţia înregistrării video, iar Ministerul german al Apărării s-a delimitat de afirmaţiile viceamiralului şi a precizat că ele nu reprezintă poziţia oficială a guvernului de la Berlin.

Totodată, un alt exemplu al propagandei ruse este ceea ce a făcut timp de câteva săptămâni canalul de televiziune News Front, pe care Departamentul de Stat al SUA l-a numit un punct de dezinformare cu legături cu serviciile de informații din Rusia. Acesta a difuzat un video în care Vladimir Putin spunea că evenimentele din estul Ucrainei „seamănă cu genocidul”. Ulterior, pe 13 decembrie, News Front a publicat un articol care sublinia că „Statele Unite nu consideră masacrele ca fiind un genocid”.

De asemenea, la televiziunea de stată din Rusia au fost modificate hărțile prezentate în mass-media occidentală, care arată Ucraina înconjurată din trei părți de trupe rusești. Pe televiziunea de stat din Rusia au fost difuzate hărți trucate, care prezintă Belarusul, un aliat cheie al Moscovei, înconjurat de trupe militare ale NATO.

Citește și: SUA au avertizat Belarusul că se expune unei riposte „rapide” și „ferme” dacă permite Rusiei să atace Ucraina folosind teritoriul său

incursiunea ruseasca 3
Invadarea completă a Ucrainei. Foto: Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, D.C.

În același timp, televiziunea rusă a început să redifuzeze, cu traducere, comentariile prezentatorului american de televiziune de la Fox News, Tucker Carlson, ale cărui declarații anti-NATO, anti-SUA și pozițiile împotriva președintelui Joe Biden se aliniază perfect cu linia de propagandă a Kremlinului. 

Potrivit cercetărilor sociologice făcute de Levanda Center din Moscova, o organizație neguvernamentală de cercetare sociologică, telespectatorii nu analizează știrile și nu verifică ce aud de la gazdele emisiunilor TV, ceea ce face ca propaganda să își ating ținta. 

Citește și: HĂRȚI. „Incursiune minoră” sau Invazie rusească. Ce spune Casa Albă despre variantele lui Putin și care va fi răspunsul Occidentului

Războiul cuvintelor purtat de Moscova pe rețelele sociale

Deși Ucraina încă nu a fost atacată, există deja un război total al cuvintelor în spațiul online și mass-media rusă, în ceea ce privește țara vecină. 

În lunile de când a început acumularea de trupe rusești, Moscova și armata sa online au reșapat vechile dezinformări potrivit cărora ucrainenii din vestul țării sunt simpatizanți ai nazismului, au acuzat în mod fals Statele Unite că pregătesc un atac chimic care va fi executat prin intermediari, arătând, totodată, că armata rusă a fost mutată la granițele cu Ucraina pentru a proteja etnicii ruși și pentru a preveni acțiunile NATO”, potrivit experților consultați de The New York Times.

Potrivit oficialilor americani din domeniul informațiilor, Rusia a produs un flux constant de dezinformare privind Ucraina încă din 2014, dar în decembrie 2021 și ianuarie 2022 acest flux a fost intensificat, după ce Moscova a crescut presiunea asupra guvernului de la Kiev.

Firma britanică Logically, implicată în combaterea dezinformării, a urmărit conturile de pe rețelele sociale aliniate propagandei ruse, așa cum ar fi cele ale Russia Today și Sputnik, sau cele ale oficialilor ruși. Postările și articolele care îi acuză pe ucraineni că sunt neonazişti au crescut dramatic de la începutul lunii noiembrie, potrivit Logically, iar campania privind amenințarea unui atac chimic orchestrat de Statele Unite a debutat pe 21 decembrie.

O mare parte din propagandă vizează publicul intern din Rusia, precum și ucrainenii pro-rușii, a declarat Brian Murphy, vicepreședintele pentru operațiuni strategice la Logically. Dacă Rusia invadează Ucraina, a spus acesta, vrea să se asigure că are sprijinul vorbitorilor de limbă rusă din țară, pentru a justifica eventuale pagube făcute de armata rusă.

„Au rămas foarte puțini apărători în Ucraina”, a mai adăugat Murphy, subliniind că „aceștia încearcă să consolideze sprijinul în regiunile ocupate de separatiști”. Însă propaganda rusă, avertizează Brian Murphy, poate trece cu ușurință dincolo de publicul vorbitor de limbă rusă.

ucraina harkov granita rusia profimedia-0506914946
Orașul Harkov, capitala regiunii cu același nume, este la circa 40 km de granița dintre Ucraina și Rusia. Foto: Profimedia

Un oficial al serviciilor de informații americane a declarat pentru cotidianul New York Times că, deși este puțin probabil ca Rusia să influențeze prea mulți oameni din Europa, mesajele sale găsesc totuși urechi deschise în America de Sud și Africa, inducând confuzie despre cine este responsabil de criza din Ucraina.

De asemenea, o notă informativă publicată săptămâna trecută de Departamentul de Stat arată că o mare parte a dezinformarii rusești repetă teme vechi, așa cum ar fi portretizarea Rusiei ca victimă a acțiunilor SUA, înfățișarea societăților occidentale ca fiind pe punctul de a se prăbuși, deoarece s-au îndepărtat de valorile tradiționale și descriind Washingtonul drept susținătorul revoluțiilor din regiune.

„La fel ca eforturile sale de a împărți electoratul american în 2016, stârnind dezbateri despre rasism, arme și alte probleme de diviziune, Rusia încearcă să crească polarizarea în Ucraina pentru a-i oferi un avantaj tactic”, a mai transmis cercetătorul Brian Murphy.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins declarațiile guvernului SUA și a acuzat Washingtonul de „isterie informațională”, „minciuni” și „falsuri”. 

„Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a spune că este „foarte mare” riscul unei ofensive a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei

„Probabilitatea unui conflict militar în estul Ucrainei iniţiat de către partea ucraineană este mai mare ca niciodată”, susține Peskov.

Majoritatea rușilor de rând dau vina pe  SUA și NATO pentru tensiunile de la granița cu Ucraina

Campania de dezinformare pare să aibă efect în rândul cetățenilor ruși. Un sondaj de opinie efectuat la începutul lunii decembrie de Levada Center din Moscova a arătat că jumătate dintre respondenți au dat vina pe SUA și NATO pentru tensiunile de la granița cu Ucraina, în timp ce doar 3% până la 4% au dat vina pe Rusia.

Sondajul a constatat că puțin mai mult de jumătate dintre ruși cred că criza din Ucraina nu va escalada într-un război între Rusia și Ucraina, iar mai mult de o treime (39%) au spus că ei cred că războiul este „inevitabil” sau „foarte probabil”. Totodată, un sfert dintre respondenți au spus că este posibil un război între Rusia și NATO.

exercitii militare armata rusa
Armata rusă a lansat marţi o nouă serie de manevre în proximitatea Ucrainei şi în Crimeea anexată. Foto: Profimedia Images

Într-un alt sondaj al Levada Center din Moscova, de data asta efectuat la sfârșitul lunii decembrie, mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) au declarat că relațiile dintre Rusia și NATO s-au deteriorat serios. În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți ( 56%) spun că sunt îngrijorați că va avea loc un război mondial.

Potrivit unui focus grup condus de Riddle, un jurnal online despre afacerile rusești, mulți cetățeni ruși cred că sunt atrași într-un război de către Occident. „Rusia va trebui să răspundă. Suntem ciupiți din toate părțile. Ne mușcă. Ce ar trebui să facem? Să cedăm?" a spus un respondent chestionat de Riddle.

Tot Levada Center precizează că rușii sunt „obosiți psihic” de subiectul legat de tensiunile din Ucraina.

Cu siguranță, peisajul mass-media din Rusia se schimbă, pe măsură ce o generație mai tânără este mai fidelă online în ceea ce privește obținerea de informații. 

Majoritatea posturilor de știri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine spațiile de emisie de la tv și de la radio.

Larissa Doroșenko, cercetător la Universitatea Northeastern, a spus că tacticile rusești de dezinformare legate Ucraina au folosit atât povești falsificate, cât și altele care erau adevărate, dar tangențiale în ceea ce privește evenimentele actuale, pentru a distorsiona narațiunile sau a ascunde intențiile adevărate.

„Dacă poți crea un inamic extern, toate aceste probleme legate de ceea ce se întâmplă cu societatea civică din Rusia nu mai sunt la fel de importante”, a adăugat aceasta.

Citește și: Nord Stream 2, noua armă geopolitică a Rusiei: Cum a reușit Putin să creeze haos în rândul membrilor NATO și UE

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri