SUA au avertizat Belarusul că se expune unei riposte „rapide” și „ferme” dacă permite Rusiei să atace Ucraina folosind teritoriul său

Data actualizării: Data publicării:
Militari rus și ucrainean se salută.
Militari ruși întâmpinați de omologii lor la sosirea în Belarus, pentru exerciții militare comune. Foto: Profimedia

Statele Unite au avertizat marţi Belarusul că se expune unei riposte „rapide” şi „ferme” dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, transmite AFP.

„În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump” pentru o eventuală invazie, „în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Dacă ar începe o invazie din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarusul”, a mai subliniat el.

Săptămâna trecută, în mijlocul unei confruntări cu Moscova, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de un proiect de reformă constituţională din Belarus care ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în această ţară care se învecinează cu Ucraina şi Polonia, mai notează sursa citată de Agerpres.

În mod similar, responsabili americani au estimat că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de Belarus au mers „cu mult dincolo de normal” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri