Video Cum arată un răspuns al SUA la un atac nuclear rusesc: În primele 45 de minute vor muri zeci de milioane de oameni

Data actualizării: Data publicării:
150e9347-8c77-459d-9166-4b0a43bb7cd2-ezgif.com-optimize

Odată cu invazia rusă în Ucraina, amenințarea unui război nuclear catastrofal a crescut considerabil. Potrivit CNN, la sfârșitul anului 2022 administraţia Biden a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina, americanii pregătindu-se „riguros” pentru un asemenea scenariu. O confruntare între cele două superputeri în care ar fi folosite armele nucleare ar putea duce la moartea a cel puțin 85 de milioane de oameni doar în primele 45 de minute de la lansarea bombelor și la efecte catastrofale pentru întreaga planetă.

SUA și NATO s-au pregătit pentru un astfel de scenariu încă din timpul Războiului Rece, spune ofițerul în retragere al armatei americane, generalul Ben Hodges. Potrivit estimărilor, cursul ipotetic al unui război nuclear ar putea începe cu rușii lansând o rachetă nucleară dintr-un avion de lângă Kaliningrad către o locație de la granița Poloniei și Germaniei - apoi, ca răspuns, NATO trimite un avion cu focos nuclear la Kaliningrad.

Un conflict în care bombele nucleare ar exploda pentru prima dată pe continentul european ar avea consecințe pe termen scurt asupra mediului, dar nu ar duce la nicio schimbare globală.

Însă, dacă scenariile merg mai departe și sunt folosite câteva sute de focoase nucleare, în primele trei ore ale unui astfel de conflict pierderile directe ale ambelor părți vor ajunge la 2,6 milioane de oameni. Numărul total al victimelor poate fi de zeci de milioane de oameni.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Princeton, cel mai negru scenariu este cel în care războiul nuclear duce la utilizarea masivă a bombelor atomice. O astfel de confruntare s-ar solda cu 85 de milioane de victime în primele 45 de minute, rezultate exclusiv în urma bombardamentelor nucleare. Nordul Americii, Europa și Rusia vor fi, practic, acoperite integral de urmele exploziilor atomice.

Sursa: youtube

Efectele directe ale războiului nuclear ar fi îngrozitoare, cu explozii, incendii și radiații. Fumul de la incendiile aprinse de arme nucleare a explodat în orașe și ținte industriale ar bloca lumina soarelui, provocând condiții de suprafață întunecate, reci și uscate, producând o iarnă nucleară.

Cum arată un răspuns al SUA la un atac nuclear rusesc

Statele Unite deţin 3.750 de focoase nucleare în timp ce Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase. În prezent, SUA mai dețin 2.000 de focoase nucleare retrase și care urmează a fi dezasamblate.

În cazul unui atac nuclear rusesc, Statele Unite au mai multe planuri de acțiune. În urmă cu câțiva ani, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene americane explica cu ar reacționa SUA. Într-o primă etapă imediată a unui atac nuclear rus împotriva Americii, SUA și aliații din NATO ar lansa un contraatac total.

Contraatacul ar fi unul masiv și ar implica trupe ale forțelor speciale, avioane de vânătoare, sincronizări de comandă-control, și atacuri cibernetice etc. Acesta ar fi completat de submarinele nucleare. Oficialul american mai preciza că toate aceste măsuri ar trebui să se desfășoare simultan în cazul în care SUA ar fi atacată nuclear, iar rachetele balistice inamice ar putea fi interceptate de către SUA din aer, dând exemplul avioanelor F-35.

Sursa: youtube

Printre planurile americane de ripostă în cazul unui atac nuclear este și cel în care Statele Unite lovesc cu rachete interbalistice de pe contintent, din aer și de pe submarine cele mai importante 200 de orașe rusești. În primele 45 de minute, aproximativ 45 de milioane de ruși ar fi uciși, iar alte 56 de milioane ar muri în zilele și săptămânile următoare din cauza incendiilor și radiaților.

Sursa: youtube

O utilizare la scară largă a armelor nucleare pe care marile puteri le dețin ar fi însă echivalentă cu distrugerea planetei. Cercetătorii de la Copernicus arată că deși s-ar putea să supraviețuiești unui război nuclear purtat în emisfera nordică trăind în Argentina, Australia sau Noua Zeelandă, efectele unei astfel de catastrofe asupra comerțului cu alimente și asupra agriculturii ar putea fi la fel de mortale.  

„Orice încercare cuprinzătoare de a înțelege consecințele pe scară largă ale unor astfel de scenarii de foamete ar trebui să includă impactul asupra structurilor sociale, probabilul colaps al societății, distrugerea infrastructurii, mișcările migratorii în masă și impactul psihologic”, scriu aceștia.

Citește și Câte arme nucleare are Rusia și cine mai poate declanșa apocalipsa cu care amenință Putin

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri