Cum reușesc locuitorii unei insule daneze să producă mai multă energie decât consumă

Data actualizării: Data publicării:
insula samso din danemarca
Insula Samso din Danemarca Foto: captură TV

În zilele noastre cam toată lumea e de acord că încălzirea globală reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa viitorului acestei planete. O parte a soluției este reducerea dependenței de combustibilii fosili. Și unul dintre locurile care deschide drumul e insula daneză Samso. E modelul stilului de viață prietenos cu natura. Insula și locuitorii ei produc mai multă energie decât consumă. Marea întrebare e: cum reușesc? Aflați dintr-un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Este nevoie de o dragoste profundă pentru natură, de pace și liniște pentru a trăi pe insula Samsø din Danemarca. Epoca de gheață a sculptat aici un peisaj domol. Dar Tina și soțul ei, Ben, au avut alte motive să lase viața orașelor Copenhaga și Aarhus în urmă și să se mute aici, acum trei ani. Și-au propus să participe la un experiment. A fost demersul comunității insulare de a salva lumea.

„Un factor important pentru noi a fost faptul că Samsø a progresat foarte mult în ceea ce privește sustenabilitatea. Ce au început aici în urmă cu douăzeci de ani ne-a inspirat și pe noi. Ne-am dorit să facem parte din proiect”, spune Tina Kjær.

După o mică excursie în jurul insulei cu o populație de aproximativ 3.500 de oameni, îți dai seama că locul acesta pare idilic, deși în multe privințe seamănă cu orice altă insulă daneză.

Au vrut să scape de dependența de petrol și gaze de pe continent

Ceea ce iese în evidență sunt numeroasele turbine eoliene din prima generație și panourile solare din fața Primăriei. Și oameni precum fermierul Jørgen Tranberg, unul dintre pionierii locului. Acum douăzeci de ani, el și alți locuitori și-au unit forțele pentru a crea primul parc eolian din Samsø.

„Pe vremea aceea, când am investit 12 milioane de coroane în prima mea turbină eoliană, n-am dormit nopțile. A trebuit să schimb băncile și să acumulez datorii uriașe. Nu a fost nimic distractiv. Dar asta trebuie făcut pentru mama natură”, spune fermierul.

El și ceilalți erau hotărâți să pună capăt dependenței insulei Samsø de petrolul și gazele de pe continent. Investițiile au dat rezultate. Acum, câștigă bani ca fermier eolian și solar. Ce recoltează vara încălzește casele locuitorilor de pe insulă iarna.

„Aici crește iarba, iar petrolul rămâne în pământ altundeva. Cea mai bună parte este că, în primăvară, iarba crește înapoi. Destul de inteligent, nu-i așa?” - arată Jørgen Tranberg.

Tranberg folosește paiele drept combustibil pentru cazanele unei minicentrale care generează electricitate și căldură și astfel încălzește casele. Pas cu pas, locuitorii au devenit independenți de energie și și-au redus la zero amprenta de carbon.

Folosesc mașini electrice din 2013

Elsebeth Hoch, asistentă la secția de geriatrie, ne face o demonstrație. Își începe ziua de lucru mereu cu același ritual: își scoate din priză mașina electrică.

„Pompa noastră de combustibil e deasupra, pe acoperiș. Mașinile sunt reîncărcate din energie solară. Atât de simplu este”, spune asistenta.

Autoritățile locale folosesc mașini electrice din 2013 și au redus astfel cheltuielile la jumătate din ce presupunea costul motorinei, iar emisiile de carbon sunt zero.

De două sau trei ori pe zi, asistenta trece pe la doamna Gudrun Holm, în vârstă de 87 de ani. La început, doamna Holm era deranjată că nu mai auzea motorul mașinii apropiindu-se. E complet silențios.

„Mi-am dat seama că de fapt nici nu-mi pasă ce mașini conduc ei. Important e să vină”, spune  Gudrun Holm.

Amprentă de carbon negativă

Toate proiectele insulei sunt coordonate de aici, de la Academia pentru Energie din Samsø. În 1997, instituția a primit din partea guvernului danez misiunea să revoluționeze consumul de energie pe Samsø.

„Într-un final, am reușit să influențăm amprenta de carbon, făcând-o mai întâi neutră, iar acum chiar negativă. Așa că astăzi, producem mai multă energie decât folosim - o direcție pe care vrea să o urmeze întreaga lume”, spune  Sören Hermansen, de la Academia pentru Energie din Samsø.

Cadouri primite din toată lumea. Numeroase delegații străine s-au inspirat din ce se întâmplă pe mica insulă.

„Acest lucru ne arată pe noi și lumea. Săptămâna viitoare vom avea vizitatori din Noua Zeelandă. În total, aproximativ patru până la cinci mii de oaspeți au fost aici până acum”, spune Sören Hermansen.

Feribotul din aluminiu ar economisi motorină

Înapoi la Ben și Tina. Și-ar dori să contribuie și ei cumva. Discută cu vecinii lor despre cum ar putea economisi și mai multă energie. Cel mai recent proiect al lor urmează să fie lansat anul acesta: un feribot de pasageri către continent. Fabricat din aluminiu, va fi foarte ușor și va consuma mult mai puțin motorină.

„Ar fi fantastic dacă am putea construi un feribot electric. Deocamdată, bateriile sunt prea mari și prea scumpe. Compromisul nostru va fi înlocuirea motorului în momentul în care va fi disponibilă tehnologia potrivită”, spune Tina Kjær.

Experiența de pe insula daneză Samso arată că e nevoie de o doză sănătoasă de pragmatism pentru a salva lumea.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri