Cum și-a planificat Boris Johnson vizita secretă la Kiev. „Era disperat” să meargă în capitala Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski si boris johnson se plimba prin kiev
Boris Johnson și Volodimir Zelenski s-au plimbat prin centrul Kievului Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson a mers sâmbătă la Kiev în cel mai mare secret. El a ajuns în capitala Ucrainei fără ca mass-media mondială să-și dea seama că se afla acolo până la momentul în care au apărut imaginile cu el plimbându-se pe străzile orașului împreună cu președintele Volodimir Zelenski.

Abia după ce s-a întors în Marea Britanie, un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat că Johnson a zburat în Polonia și apoi a călătorit cu trenul până în Ucraina, scrie The Guardian.

Într-un videoclip publicat de serviciul feroviar ucrainean, premierul Boris Johnson le transmite un mesaj lucrătorilor din transport pentru curajul lor, înainte de a se opri pentru a se fotografia cu ei într-un vagon. „Am înțeles că sunteți numiți oamenii de fier... Cred că reflectă și spiritul Ucrainei în a face față agresiunii îngrozitoare pe care o vedem. Noi, în Marea Britanie, suntem solidari cu voi”, le-a transmis Boris Johnson.

Potrivit presei britanice, acesta ar fi fost „disperat” să viziteze Kievul încă de săptămânile trecute și a făcut-o la doar o zi după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers în capitala Ucrainei.

Călătoria în Ucraina ar fi trebuit ținută la secret până la întoarcerea prim-ministrului în Marea Britanie, însă vizita a fost anunțată de ambasada Ucrainei la Londra, sâmbătă după-amiază, într-un mesaj „surpriză” pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Odată ajuns sâmbătă la Kiev, plimbarea sa prin capitală l-a dus în Piața Independenței și pe lângă un monument închinat eroilor care au murit în manifestațiile pro-UE din 2014.

Johnson a avut și o întâlnire cu Zelenski, în care a promis vehicule blindate și sisteme de rachete antinavă.

Apărând alături de Zelenski într-un material video, Johnson a spus că Occidentul va continua să „întărească” sancțiunile împotriva Moscovei, în timp ce a lăudat curajul rezistenței ucrainene.

„Cred că ucrainenii au dat dovadă de curajul unui leu”, a spus el. „Marea Britanie și alții vor furniza echipamentul, tehnologia, know-how-ul, informațiile, astfel încât Ucraina să nu mai fie invadată niciodată. Deci, Ucraina este atât de fortificată și protejată – încât Ucraina nu va mai putea fi niciodată agresată. Să nu mai fii șantajat niciodată. Nu mai fiți niciodată amenințați în același mod.”

Cel mai recent pachet de sprijin reprezintă o intensificare semnificativă a asistenței militare britanice pentru Ucraina.

Johnson a părut să fie primit călduros de ucraineni, într-o filmare, un bărbat ucrainean lăuda contribuția Marii Britanii la efortul de război al țării sale. O femeie i-a dăruit lui Johnson cocoși de ceramică – un simbol al rezistenței ucrainene, deoarece o astfel de ploscă a rămas în picioare pe o comodă după bombardamentul rusesc asupra lui orașului Borodianka.

The President of Ukraine - Volodymyr Zelenskyy walks with Prime Minister of the United Kingdom - Boris Johnson through the streets of Kyiv with security forces. President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy met with Prime Minister of the United Kingdom Boris J
Volodimir Zelenski și Boris Johnson stau de vorbă cu femeia care le-a dăruit câte o ploscă sub formă de cocoș Foto: Profimedia Images

Dacă au fost momente dificile în ceea ce privește securitatea premierului britanic, acestea nu au fost făcute publice.

Consilierul președintelui Zelenski a declarat duminică că vizita a fost „foarte oportună și foarte importantă” și a venit la invitația lui Zelenski.

„Orice vizită care are loc acum în Ucraina se face la invitația președintelui Ucrainei. Prim-ministrul Johnson a primit această invitație și a fost de acord. Ne pregătim de ceva vreme. Această vizită a fost foarte oportună și foarte importantă în termeni de război”, a spus Igor Zhovkva pentru BBC.

Fotografiile și filmările vizitei au fost furnizate în mare parte de către biroul de presă al guvernului ucrainean.

Momentul și mijloacele întoarcerii lui Boris Johnson în Marea Britanie a sunt încă păstrate la secret „din motive de securitate”. Dar duminică dimineața, premierul s-a întors în Marea Britanie și a lucrat de la reședința sa.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri