Doi condamnați la moarte din SUA au fost executați. Unul a cerut să fie ținut de mână de preot

Data actualizării: Data publicării:
Condamnat la moarte
Doi deținuți din SUA condamnți la moarte au fost executați. Foto: Profimedia Images

Murray Hooper, un afroamerican de 76 de ani și Stephen Barbee, în vârstă de 55 de ani, au fost executați prin injecție letală. Hooper care a primit sentința în urmă cu 40 de ani și și-a susținut până în ultima clipă nevinovăția. În timp ce Stephen Barbee a reușit printr-o luptă susținută în justiție să obțină două suspendări. Totuși procurorii au decis că cei doi se fac vinovați de "crime odioase."

Murray Hooper a fost condamnat la moarte în urmă cu aproape 40 de ani pentru o dublă crimă. În ajunul Anului Nou din 1980, Hooper și doi complici au pătruns într-o casă pentru a fura. Cele trei persoane aflate în casă au fost legate apoi împușcate în cap. Bărbatul și soacra lui au murit, în timp ce soția a supraviețuit, astfel cei trei au putut fi identificați, apoi judecați și condmanați la moarte. Între timp, complicii lui Hooper au murit în închisoare.

Miercuri, Murray Hooper a primit injecția letală în penitenciarul din Florence, la aproape 4 decenii de la pronunțarea sentinței.
În Statele Unite se obișnuiește să trecă zeci de ani între momentul sentinței și cel al executării, fiinjd foarte multe căi de atac.

Condamnatul din Texas a cerut să fie ținut de mână în timpul injectării

Tot Miercuri, în statul vecin, Texas a fost executat tot prin injecție letală Stephen Barbee, în vârstă de 55 de ani. Acesta a dus o luptă tenace în justiție până în ultima zi.

Barbee a fost condamnat la moarte în 2006 pentru că și-a ucis partenera însărcinată şi pe fiul acesteia de şapte ani.

Iniţial și-a recunoscut faptele, dar a rvenit asupra declarațiilor spunând că a fost forțat de poliuție să facă mărturisiri false.

De la condamnarea sa, el s-a angajat într-o luptă judiciară intensă şi a obţinut de două ori suspendarea.

Avocaţii săi au depus marţi, cu o zi înainte de execuție, un recurs final la Curtea Supremă a Statelor Unite. Aceştia au dat vina pe autorităţile penitenciare locale pentru că nu au pus în aplicare o politică clară cu privire la drepturile religioase ale condamnaţilor în camera morţii.

Autorităţile statale au răspuns că au acceptat toate cererile lui Stephen Barbee, inclusiv să fie ţinut de mână de preot în timpul injectării.

Stephen Barbee a devenit al 15-lea condamnat executat anul acesta în Statele Unite.

La sfârşitul anului 2020, aproape un sfert dintre deţinuţii condamnaţi la moarte în Statele Unite aveau peste 60 de ani, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri