Donald Trump se plânge că procesele îi distrag atenția de la cursa pentru Casa Albă: "Ar trebui să fiu în Iowa acum”

Data publicării:
Donald Trump at the 3rd week of his NYS civil fraud case
Foto: Donald Trump / Sursa foto: Profimedia Images

Donald Trump s-a folosit de procesul său civil pentru fraudă, care se judecă la New York, pentru a se plânge că i se distrage atenția de la campania sa electorală pentru Casa Albă, transmite Reuters.

Fostul președinte al Statelor Unite și favorit pentru nominalizarea republicană a profitat de asemenea de ocazie pentru a critica o ordonanță limitată impusă de un judecător de la Washington într-un proces penal separat legat de încercările sale de a-și anula înfrângerea în alegerile din 2020.

Trump s-a prezentat marți în fața unui tribunal din New York, pentru a treia săptămână dintr-un proces civil pentru fraudă, care se concentrează pe acuzații conform cărora și-ar fi umflat averea netă pentru a asigura condiții de împrumut mai favorabile.

"Ar trebui să fiu în Iowa acum. Ar trebui să fiu în New Hampshire acum", a spus Trump reporterilor în afara sălii de judecată, referindu-se la două state importante la începutul unei campanii pentru alegerile prezidențiale din SUA.

Trump, însă, a ales să participe la un proces la care nu trebuie să participe. El și-a folosit în mod repetat problemele legale ca instrument de strângere de fonduri pentru campanie.

Îmbrăcat într-un costum albastru închis și purtând un ac cu steagul SUA pe rever, Trump a atacat administrația Biden și și-a repetat afirmația că are de-a face cu o vânătoare de vrăjitoare politică.

donald
sursa foto: Profimedia Images

Problemele juridice ale lui Trump au dus la o creștere a sumelor de bani de la donatorii mici, ajutându-l să egaleze aproximativ ritmul de strângere de fonduri al președintelui democrat Joe Biden, care este în cursa pentru a fi reales, potrivit unor dezvăluiri publicate duminică.

La procesul civil, Trump a făcut referire la un ordin de luni care îi interzice să atace verbal procurorii americani, personalul instanței și potențialii martori într-un dosar penal separat în care este acuzat că a încercat să-și răstoarne pierderea în alegerile din 2020.

"Discursul mi-a fost interzis. Sunt un candidat care e în cursă pentru o funcție și nu am voie să vorbesc. Aceasta este un complot", a spus Trump.

Ordinul nu se aplică în cazul civil, deși judecătorul Arthur Engoron în acel caz îi impusese mai devreme un ordin care îi restricționa discursul, după ce fostul președinte a atacat un grefier într-o postare pe platforma sa Truth Social. Ordinul îl împiedică pe Trump să vorbească public despre personalul instanței.

Procurorul general democrat din New York, Letitia James, susține că Trump a strâns sute de milioane de dolari în economii obținute prin exagerarea valorii proprietăților sale în documentele pe care le-a furnizat băncilor.

letitia james
Foto: Letitia James / Sursa foto: Profimedia Images

Donna Kidder, un contabil pentru Organizația Trump, și-a reluat mărturia marți, descriind practicile interne de contabilitate ale organizației și pregătirea situațiilor financiare.

Kidder a fost urmată la tribuna de martori și de evaluatorul imobiliar Doug Larson, despre care biroul procurorului general a spus că a evaluat proprietatea lui Trump din 40 Wall Street la aproape 200 de milioane de dolari, mai puțin decât a declarat el în documentele financiare.

Trump a negat faptele și a apărat evaluările proprietăților sale, declarând că procesul este o „fraudă” și atacându-i atât pe James, cât și pe judecătorul care supraveghează cazul.

Trump le-a spus reporterilor în afara sălii de judecată că adevăratele valori ale bunurilor sale, inclusiv Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, au fost „de aproape 100 de ori” ceea ce a susținut biroul lui James.

Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, un martor vedetă aici, urmează să depună mărturie săptămâna viitoare.

Engoron a descoperit în septembrie că Trump s-a angajat în fraude și a ordonat dizolvarea companiilor care controlează cele mai importante proprietăți din portofoliul său imobiliar, inclusiv Trump Tower din Manhattan. Decizia este în așteptare, în timp ce Trump face apel.

Procesul se referă în mare parte la daune. James cere amenzi de cel puțin 250 de milioane de dolari, o interdicție permanentă împotriva lui Trump și a fiilor săi, Donald Jr și Eric, de a conduce afaceri în New York și o interdicție de cinci ani în domeniul imobiliar comercial împotriva lui Trump și a Organizației Trump.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri