Forțele paramilitare RSF din Sudan spun că au capturat un aeroport la vest de capitală. Conflictul cu armata continuă

Data publicării:
foc și fum
Săptămâna trecută, RSF a spus că a capturat Nyala, al doilea oraș ca mărime al Sudanului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Forțele de sprijin rapid din Sudan (RSF) au declarat luni că au cucerit un aeroport la vest de capitală, care era al armatei iar muncitorii dintr-un câmp petrolier au declarat că au fost evacuați din cauza atacului, în timp ce facțiunile aflate în conflict s-au reunit din nou pentru discuții în Arabia Saudită, transmite Reuters.

RSF susține că aeroportul Belila din statul Kordofan de Vest a fost folosit de armată, cu care se luptă de la mijlocul lunii aprilie, pentru a lansa avioane de război. Angajații de la câmpul petrolier Belila, care produce o mare parte din producția slabă și în scădere de petrol a Sudanului, au declarat că au fost evacuați duminică seara din cauza luptei.

Cele două părți s-au luptat, de asemenea, în orașele vestice El Obeid și El Fasher în ultimele zile, în timp ce discuțiile patronate de SUA și Arabia Saudită, care urmăresc să negocieze o încetare a focului de durată, s-au reluat duminică în orașul saudit Jeddah.

Războiul din Sudan a început după ce armata și RSF, care anterior împărțeau puterea după ce a avut loc o lovitură de stat, au început să se lupte din cauza planurilor de tranziție către alegeri și integrarea forțelor lor.

Războiul a provocat o criză umanitară majoră, strămutând aproape 6 milioane de oameni, ucigând mii, devastând capitala Khartoum și declanșând crime etnice în regiunea de vest a Darfur.

RSF, care are baza în Darfur, luptă pentru a-și asigura controlul asupra infrastructurii și rutelor cheie din vestul țării, într-un efort de a întrerupe operațiunile armatei.

Săptămâna trecută, forța paramilitară a spus că a capturat Nyala, al doilea oraș ca mărime al Sudanului și capitala Darfurului de Sud.

Un locuitor din Nyala a spus că armata a continuat cu loviturile aeriene - utilizându-și principalul avantaj în război - chiar dacă RSF a preluat baza sa principală din oraș.

Armata sudaneză și ministerul petrolului nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri