Franța trimite un robot autonom capabil să coboare 6.000 de metri în ocean pentru a ajuta la salvarea submarinului dispărut

Data publicării:
Epava Titanicului
Epava Titanicului se află pe fundul Oceanului Atlantic din 1912. Foto: Profimedia Images

Franța a anunțat că va trimite un navă echipată cu un vas special de explorare la adâncimi mare pentru a ajuta la operațiunea de căutare a submersibilului care a dispărut în timp ce făcea o expediție turistică la epava Titanicului.

Conform The Guardian, nava Atalante este deținută de institutul de cercetare Ifremer care funcționează sub autoritatea guvernului francez.

„Vasul are la bord robotul autonom Victor 6000, capabil să coboare la o adâncime de 6.000 de metri, dincolo de poziția la 3.800 de metri a epavei Titanicului”, se arată într-un comunicat al Ifremer.

O sursă din guvernul de la Paris a confirmat, de asemenea, că un cetățean francez se află printre cei de la bordul vasului dispărut în Atlantic. Familia lui Paul-Henri Nargeolet a confirmat, de asemenea, că acesta se afla la bordul submersibilului.

Submersibilul era făcut din părți improvizate și pilotat cu o manetă de jocuri video

Titan, submarinul turistic care a dispărut în adâncurile Oceanului Atlantic în timp ce se afla într-o expediție pentru vizitarea epavei Titanicului, era pilotat cu ajutorul unei manete pentru jocuri video modificată cu „componente speciale”.

Într-un reportaj difuzat în noiembrie la CBS News, OceanGate Expeditions și-a prezentat vehiculul și tehnologia folosită pentru a duce la epava Titanicului turiști dispuși să plătească.

Chiar și în acea călătorie au existat dificultăți evidente, inclusiv legate de vreme și comunicare, iar submersibilul s-a pierdut și atunci vreme de câteva ore.

David Pogue, jurnalistul care a participat la „expediția” de atunci spune că nu a putut să nu observe „câte părți ale acestui submarin erau improvizate cu componente care nu se găseau nicăieri altundeva”.

Stockton Rush, CEO-ul companiei, l-a asigurat atunci pe Pogue că totul este sigur, adăugând și că echipa sa a lucrat cu Boeing, NASA și Universitatea din Washington pentu a crea un vas capabil să reziste la presiunea uriașă din adâncul oceanului.

„Totul este controlat de asta”, a spus, atunci, Rush, arătând o manetă Logitech pentru jocuri video.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri