Germania cedează și anunță că va primi, totuși, migranți din Italia, la două zile după ce a suspendat acordul de solidaritate

Data publicării:
Migranți la coadă în Lampedusa, în timp ce un polițist italian se uită la ei
Haos pe insula italiană Lampedusa, după venirea unui număr uriaș de migranți africani. Foto: Profimedia Images

Guvernul Germaniei a decis că va continua să accepte migranții și refugiații veniți din Italia, a anunțat ministra de interne, vineri seară, la două zile după ce anunțase suspendarea unui acord voluntar cu guvernul de la Roma, relatează Reuters.

Pe baza unei scheme UE de solidaritate, Germania se angajase să ajute statele-membre afectat în mod specific de probleme cu migranți, precum Italia. Miercuri, însă, a anunțat suspendarea acordului.

Conform guvernului german, Italia nu și-a onorat obligațiile asumate prin așa-numitul proces Dublin pentru solicitările de azil politic în UE.

Totuși, Nancy Faeser a confirmat că situația actuală de pe insula Lampedusa a făcut ca guvernul de la Berlin să se răzgândească și să preia din nou migranți din Italia.

„Motivul pentru care am suspendat procedura a fost acela că Italia nu a arătat nicio disponibilitate de a-i lua înapoi pe oameni prin procedura Dublin. Acum, desigur că ne vom îndeplini obligația de solidaritate”, a declarat Faeser pentru postul german ARD.

Prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, a cerut, vineri, Uniunii Europene să acționeze, inclusiv cu o „misiune navală” pentru a opri sosirile migranților.

Citiți și: Macron spune că UE trebuie să ajute Italia după ce insula Lampedusa a fost „inundată” de migranți

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri