Germania își închide ultimele centrale nucleare până la sfârșitul zilei

Data actualizării: Data publicării:
O coloană de fum iese dintr-un coș de răcire al centralei nucleare Isar 2, din Germania, pe 15 septembrie 2022.
Germania își închide ultimele trei centrale nuclare. Foto: Profimedia Images

Ultimele trei centrale nucleare care mai funcționează în Germania vor fi închise în cursul zilei de sâmbătă, la 12 ani după ce accidentul de la Fukushima a accelerat planurile Berlinului de a renunța la acest tip de producere a energiei, scrie The Guardian.

Vor fi închise până la sfârșitul zilei centralele de la Bade-Wurtemberg, centrala Isar 2 și centrala de la Emsland.

În Germania există o presiune de peste două decenii pentru renunțarea la energia nucleară. În 2010, cancelarul Angela Merkel anunța că va prelungi durata de viață a celor 17 centrale nucleare care funcționau atunci pe teritoriul țării până în 3036. Însă aceste intenții s-au schimbat după accidentul nuclear de la Fukushima, iar guvernul de atunci a decis să accelereze închiderea reactoarelor, în loc să le prelungească durata de viață.

Berlinul intenționează să renunțe și la centralele pe cărbune până în 2038, urmând să se renunțe la primele unități încă din 2030.

Totuși, anul trecut, parlamentul a aprobat redeschiderea unor astfel de centrale pe cărbune, pe fondul crizei energetice.

Centralele pe cărbune asigură în prezent peste 30 la sută din consumul de energie al Germaniei, față de 22% în cazul centralelor eoliene, 13% în cazul centralelor pe gaz și 10% în cazul panourilor solare. Energia obținută din biomasă, hidrocentrale și centrale nucleare asigurau restul necesarului de energie.

Thinktankul Ember a estimat că Germania și Polonia vor fi cei mai mari consumatori de electricitate generată de centrale pe cărbune în 2030, urmând să fie responsabile, deci, pentru mai mult de jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul industrial al UE.

Susținătorii energiei nucleare spun că aceasta este curată din punct de vedere al emisiilor, iar alternativele sunt costisitoare și supuse întârzierilor în implementare.

Tom Greatrex, directorul executiv al Asociației Industriei Nucleare din Marea Britanie a criticat Germania, care "pentru o țară chipurile renumită pentru abordările logice și bazate pe dovezi a devenit dăunătoare pentru mediu, analfabetă economic și profund iresponsabilă".

"Într-un moment de îngrijorare pentru securitatea energetică, Germania va abandona bunuri care pot înlocui 34 de miliarde de metri cubi de gaz pe an", a adăugat acesta.

Însă Tom Burke, directorul thinktankului E3G, spune că temerile privind securitatea energetică sunt exagerate, dat fiind că iarna blândă prin care am trecut a făcut ca Europa să își facă rezerve consistente de energie. Acesta a adăugat că Germania își întărește oricum industria energiei regenereabile.

"Cărbunele este ars din motive sociale și economice, pentru ca industria să nu fie închisă brusc. Nu poți avea o transformare tehnologică fără o transformare socială", a spus acesta.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri