Hackerii au atacat Curtea Penală Internațională. CPI a transmis că a fost vorba de un „incident de securitate cibernetică”

Data publicării:
steag cu balanța în fața tribunalului de la Haga
Tribunalul cu sediul la Haga a transmis că a trebuit să reacţioneze de urgenţă pentru "a răspunde la un incident de securitate cibernetică". Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat marţi că a detectat, la sfârşitul săptămânii trecute, "o activitate anormală" ce afecta sistemele sale informatice, dar s-a ferit să spună că a fost vorba de un atac cibernetic, preferând termenul de „incident cibernetic”, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Fără a folosi termenul de atac cibernetic, tribunalul cu sediul la Haga a declarat că a fost constrâns să reacţioneze de urgenţă pentru "a răspunde la un incident de securitate cibernetică" şi "a atenua impactul".

"Au fost date răspunsuri şi luate măsuri de securitate suplimentare, cu ajutorul autorităţilor ţării gazdă", a declarat jurisdicţia internaţională cu sediul la Haga, în Olanda, într-un scurt comunicat, refuzând să ofere mai multe detalii.

În timpul ultimilor ani, Curtea Penală Internaţională a fost ţinta mai multor tentative de spionaj

În aprilie 2022, un cetăţean rus, care avea mai multe identităţi, a încercat să se infiltreze la CPI, în calitate de stagiar. Serviciile secrete olandeze l-au demascat şi i-au refuzat intrarea pe teritoriul Olandei. Expulzat în Brazilia, el a fost arestat acolo pentru fraudă şi condamnat în iulie la 15 ani de închisoare.

În martie, bărbatul de 37 de ani cu numele Serghei Cerkasov a fost de asemenea inculpat pentru spionaj în SUA, unde el este acuzat că a locuit sub o identitate falsă timp de doi ani.

Serghei Cerkasov, 37 de ani, "lucra ca agent ilegal al serviciilor de informaţii ruse sub identitatea braziliană Victor Muller Ferreira", potrivit unui comunicat al procurorului federal de la Washington.

Curtea Penală Internaţională anchetează asupra acuzaţiilor de crime de război comise de Rusia în Ucraina

Ea a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzându-l pe preşedintele rus de crimă de război, pentru "deportarea ilegală" a mii de copii ucraineni în cadrul conflictului dintre Moscova şi Kiev. Aceste acuzaţii sunt respinse de Moscova.

Ca represalii, Rusia a anunţat în august că îl include pe procurorul CPI, Karim Khan, pe lista rusă a persoanelor vizate de sancţiuni.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri