Ingineri chinezi au fost atacați cu arme de foc și grenade de militanți separatiști în Pakistan

Data publicării:
bărbați cu bărbi, turbane și puști
Militanți ai Armatei de Eliberare a Balucistanului (2015). Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Un convoi cu care erau transportați ingineri chinezi spre portul Gwadar, în sud-vestul Pakistanului, a fost atacat de militanți separatiști ai Armatei de Eliberare a Balucistanului, o organizație separatistă care cere ruperea provinciei de restul țării și se opune investițiilor făcute de regimul de la Beijing.

Gruparea separatistă a revendicat atacul, confirmat de surse de securitate pakistaneze, conform Reuters, citat de Agerpres. Potrivit acestora, atacatorii au folosit arme de calibru mic şi grenade de mână, dar au fost respinşi de soldaţii care escortau convoiul.

Aceleaşi surse mai afirmă că cel puţin doi atacatori au fost ucişi şi nu s-au înregistrat victime în rândul grupului de ingineri chinezi sau al forţelor pakistaneze care-i însoţeau pe aceştia pentru a le asigura protecţia.

Mai multe atacuri care au avut ca ţintă proiecte legate de vastul proiect al coridorului economic China-Pakistan (CPEC) au fost revendicate, în trecut, de diverse grupări separatiste din provincia pakistaneză Balucistan. Mii de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi pentru a contracara ameninţările la adresa intereselor Chinei în Pakistan.

Proiectele chineze de investiţii au creat puternice resentimente în Balucistan. Această provincie, cea mai mare, dar cea mai puţin populată şi cea mai săracă a Pakistanului, este de mult timp scena violenţelor etnice, sectare şi separatiste.

Balucistanul are, totuşi, resurse bogate de hidrocarburi şi minereuri, însă populaţia sa - de aproximativ 12 milioane de locuitori - se plânge că este marginalizată şi spoliată de resursele sale naturale, în timp ce majoritatea locurilor de muncă sunt oferite lucrătorilor chinezi.

În mai 2019, cel puţin opt persoane au fost ucise într-un atac asupra unui hotel de lux din apropierea portului Gwadar. Cu şase luni mai devreme, alte patru persoane au murit în urma unui asalt asupra consulatului Chinei din Karachi, capitala economică a Pakistanului.

Aceste atacuri au fost revendicate de organizația separatistă, care le-a justificat prin monopolul pe care autorităţile pakistaneze şi chineze l-au pus asupra resurselor provinciei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri