Irakul dă înapoi? Mesaj către SUA: Trebuie să continuăm misiunea comună de a lupta împotriva ISIS

Data publicării:
Barham Ahmed Salih, președintele Irakulu
Barham Ahmed Salih, președintele Irakului Foto: Guliver/Getty Images

Statele Unite şi Irakul ar trebui să-și continue misiunea lor comună de a lupta împotriva grupării extremiste Stat Islamic, a declarat miercuri preşedintele irakian Barham Salih, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Am avut o relaţie de durată, iar Statele Unite au fost un partener pentru Irak şi în războiul împotriva Stat Islamic”, a spus Salih înainte de o întrevedere cu preşedintele SUA Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial care are loc în staţiunea elveţiană Davos.

Această misiune trebuie să fie îndeplinită şi cred în voi şi împărtăşesc aceeaşi misiune pentru un Irak stabil, suveran care să fie în pace cu sine şi în pace cu vecinii săi'”, a declarat Salih în cadrul întrevederii cu Trump.

Liderul irakian a vorbit despre vremuri „provocatoare” şi „dificile” în Orientul Mijlociu în cursul întrevederii cu Trump - prima de la uciderea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani şi a comandantului miliţiei irakiene Abu Mahdi al-Mohandes, la Bagdad, la începutul lunii ianuarie.

Citiți și: Ultimele clipe din viața lui Qasem Soleimani. Trump a povestit la o strângere de fonduri uciderea generalului

Coaliţia militară condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic şi-a suspendat acţiunile în Irak după uciderea controversată a generalului iranian, care a determinat Iranul să lanseze rachete spre baze militare din Irak în care se află personal american.

De asemenea, Parlamentul irakian a votat, în ianuarie, o rezoluția care cere retragerea trupelor străine din ţară. În replică, preşedintele Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni împotriva Irakului.

Aproximativ 5.000 de soldaţi americani se află staţionaţi în prezent în Irak. Cei 14 miliari români care participau la misiunea din Irak au fost relocați.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri