Joe Biden: Coloniștii israelieni din Cisiordania „toarnă benzină pe foc”, în timp ce Hamas se ascunde în spatele civililor din Gaza

Data publicării:
Biden and Albanese Joint Press Conference
Președintele SUA Joe Biden (dr) și premierul Australiei Anthony Albanese (st), miercuri, la conderința de presă comună susținută la Casa Albă. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele SUA cere încetarea atacurilor coloniștilor israelieni din Cisiordania și acuză Hamas că se ascunde în spatele civililor din Gaza. Joe Biden, care a făcut aceste declarații la o conferință de presă comună cu premierul australian Anthony Albanese, miercuri, la Casa Albă, a mai spus și că Israelul trebuie să respecte „legile războiului”, transmite The Guardian.

Joe Biden a cerut încetarea imediată a atacurilor asupra palestinienilor din Cisiordania, în timp ce Israelul și-a continuat atacurile asupra Gaza, pregătindu-se pentru o invazie terestră promisă de mult.

Vorbind la o conferință de presă comună cu premierul australian, Anthony Albanese, președintele american a spus că sprijinul SUA pentru apărarea Israelului este ferm, dar a criticat tratamentul palestinienilor din Cisiordania de către unii israelieni.

„Continui să fiu alarmat de coloniștii extremiști care atacă palestinienii din Cisiordania... parcă aruncă benzină pe foc, așa este.”, a spus Biden. „Ei atacă palestinienii în locurile în care palestinienii au dreptul să fie și... trebuie să se oprească acum”.

De asemenea, Biden a acuzat Hamas că „se ascunde în spatele” civililor palestinieni din Gaza, dar a mai spus și că Israelul trebuie să respecte „legile războiului”.

Israelul bombardează Gaza din 7 octombrie, când oameni înarmați Hamas au trecut peste graniță, ucigând 1.400 de persoane, majoritatea civili, și răpind alte 222.

Peste 6.500 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, și există temeri că bilanțul ar putea crește în continuare dacă Israelul va continua cu o invazie terestră așteptată pe scară largă.

Totuși, Biden a pus la îndoială cifrele victimelor civile prezentate de palestinieni.

„Nu am idee dacă palestinienii spun adevărul despre câți oameni au fost uciși. Sunt sigur că au fost uciși oameni nevinovați și acesta este prețul unui război”, a spus el. „Dar nu am încredere în numărul pe care îl folosesc palestinienii”.

Cu zeci de mii de trupe adunate la granița cu Gaza, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul „va arunca focul iadului” și că se pregătește o ofensivă terestră.

„Nu pot spune când, cum sau câte, nici toate elementele pe care le luăm în considerare, dintre care majoritatea nu sunt cunoscute publicului”, a adăugat el.

Presa americană a raportat că Biden l-a împins pe Netanyahu să amâne o invazie terestră, în timp ce Hamas încă ține ostatici, dar miercuri Biden a negat astfel de informații.

„Ceea ce i-am spus este că, dacă este posibil să-i scoată pe acești oameni în siguranță, asta ar trebui să facă. Este decizia lor... Dar nu am cerut-o”, a spus Biden.

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a cerut Hamas să ofere dovezi ale vieții ostaticilor pe care îi ține și să-i elibereze pe toți din motive de sănătate.

„Mulți dintre ostatici, inclusiv copii, femei și bătrâni, au afecțiuni de sănătate preexistente care necesită îngrijire și tratament urgent și susținut. Trauma de sănătate mintală cu care se confruntă cei răpiți și familiile este acută, iar sprijinul psihosocial este de mare importanță”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Principala agenție ONU care lucrează în Gaza a avertizat în această săptămână că eforturile sale de ajutor vor fi forțate să se oprească dacă aprovizionarea cu combustibil nu ajunge pe teritoriul asediat.

Spitalele, brutăriile și pompele de apă ar putea, de asemenea, să nu mai funcționeze, agravând o criză umanitară care se adâncește din oră în oră, a spus Agenția pentru Lucrări și Ajutor al ONU (UNRAW). „Trebuie să găsim o soluție la combustibil – altfel operațiunea noastră de ajutor se va opri.”

Dar, mai târziu, miercuri, puterile mondiale de la Națiunile Unite nu au reușit să asigure planuri de a furniza ajutor umanitar critic în Gaza. O rezoluție a SUA pentru „pauze umanitare” pentru a permite ajutorului să intre în Fâșia Gaza blocată, fără a cere o încetare totală a focului, a fost respinsă de Rusia și China.

Propria propunere a Rusiei care urmărea „un încetare a focului umanitar imediat, durabil și pe deplin respectat” a fost respinsă de SUA și Regatul Unit, abținându-se alte nouă țări, inclusiv Franța și Japonia.

Cu consiliul de securitate blocat, adunarea generală mai largă a ONU este programată să dezbată războiul joi și vineri.

În declarațiile sale de miercuri, Biden a subliniat că toate părțile trebuie să se gândească la calea de urmat în regiune odată ce criza din Gaza este rezolvată.

„Israelienii și palestinienii merită în egală măsură să trăiască unul lângă altul în siguranță, demnitate și pace”, a spus Biden.

„Când această criză se termină, trebuie să existe o viziune a ceea ce urmează. Și, în opinia noastră, trebuie să fie o soluție cu două state. Înseamnă un efort concentrat din partea tuturor părților – israelieni, palestinieni, parteneri regionali, lideri globali – pentru a ne pune pe calea către pace”, a spus Biden.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri