Joe Biden „știa despre un plan al ucrainenilor de a ataca Nord Stream” cu trei luni înainte ca gazoductele să fie distruse

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden cu Volodimir Zelenski
O agenție europeană a informat CIA că armata ucraineană plănuia să atace Nord Stream cu o echipă mică de scafandri care îi raportau direct comandantului șef al Forțelor Armate Ucrainene. Foto: Profimedia Images

Administrația Biden a primit un raport întocmit de serviciile de informații ale unei țări europene, conform căruia Ucraina avea în plan să atace gazoductele Nord Stream, cu trei luni înainte ca niște explozii subacvatice să distrugă o porțiune a conductelor prin care gazul rusesc era transportat în Germania, potrivit Washington Post.

O agenție europeană a informat CIA că armata ucraineană plănuia să atace Nord Stream cu o echipă mică de scafandri care raportau direct comandantului șef al Forțelor Armate Ucrainene.

Echipa era compusă din șase persoane care primeau ordine direct de la Generalul Valerii Zalujnii, se menționează în raportul citat de The Guardian, astfel că Volodimir Zelenski știa cu siguranță de existența acestei operațiuni.

Raportul publicat de Washington Post se bazează pe o scurgere mai mare de documente secrete care au fost distribuite de un militar american pe platforma de socializare online Discord.

Rapoartele postate online de Jack Texeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene, proveneau de la o agenție europeană de informații care a înștiințat apoi Statele Unite și Germania despre planul ucrainenilor.

Cine a atacat gazoductele din Marea Baltică rămâne un subiect controversat. Mai multe guverne europene au suspectat implicarea Rusiei, în timp ce Vladimir Putin a dat vina pe SUA și aliații lor. Ucraina a negat că ar fi implicată în vreun fel în aceste atacuri.

Autoritățile germane investighează un caz similar, conform căruia șase bărbați au intrat în țară pe baza unor acte de identitate false, au închiriat un vas de mici dimensiuni și, având la dispoziție echipament pentru scufundări la mare adâncime, au plantat explozibilii cu care au distrus gazoductele.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri