Live Text Noi ajutoare de 400 milioane dolari pentru Kiev: tancuri, drone și rachete sol-aer. SUA: Ucraina are „nevoie acută de apărare aeriană”

Data actualizării: Data publicării:
A military aircraft with combat missiles releases heat traps while flying over the Donetsk region
Ucraina are nevoie de apărare anti-aeriană mai solidă pentru a contracara atacurile Rusiei. Foto: Profimedia
Din articol
Jake Sullivan anunță noi ajutoare pentru Kiev Aurescu: „Ucraina nu va dori să încheie o pace cu Federația Rusă până când nu își va elibera teritoriile” Blinken: Rusia încearcă să-i supună pe ucraineni făcându-i să îngheţe Rușii se răzgândesc și anulează interdicţia de circulaţie din oraşul Herson Putin spune că Polonia vrea să „absoarbă” Ucraina Ruşii decretează interdicţie permanentă de circulaţie în oraşul Herson Putin și-a pus pantofi cu talpa groasă și s-a cățărat pe o bordură Pisaniile lui Ștefan cel Mare ar fi fost furate de armata lui Putin din muzeul din Herson Xi Jinping l-a avertizat pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina Putin: Au fost mobilizați 318.000 de rezerviști. 49.000 sunt deja pe frontul ucrainean Omul rușilor din Herson le cere civililor să plece Rusia trebuie să plătească aproape 15 miliarde de dolari pentru a integra teritoriile ucrainene anexate ilegal  VIDEO. Om contra tanc. Cum a reușit un soldat ucrainean ascuns în pădure să distrugă un tanc rusesc  Medvedev, noi afirmații halucinante: Rusia duce în Ucraina un "conflict sacru cu Satana", "putem trimite dușmanii în focurile Gheenei"  Rușii recurg la "unități de blocaj" și amenință dezertorii cu moartea Rușii au început să cumpere mașini second hand din Japonia după ce producția internă s-a prăbușit din cauza sancțiunilor  "Am văzut soldați arzând de vii. I-am auzit țipând, apoi s-au împușcat". Mărturia care confirmă că Rusia a folosit arme cu fosfor  GALERIE FOTO. Rușii vor să-l lase pe Zelenski fără apartamentul de 800.000 de dolari din Crimeea  Rusia vrea să reia complet traficul pe podul avariat din Crimeea până la sfârșitul lunii viitoare (vicepremier) Șeful NATO: Rusia ar putea primi rachete balistice iraniene, este inacceptabil Jurnaliștii Kyiv Independent lucrează la lumina lumânării

Volodimir Zelenski exclude o întâlnire cu Vladimir Putin la summitul G20 de luna aceasta. Președintele ucrainean a spus că nu merge, dacă liderul de la Kremlin va fi acolo. Putin nu a decis încă dacă va participa sau nu. Între timp, în orașul Herson, steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea administrației, iar punctele de control au fost lăsate fără soldați. Unul dintre oamenii Moscovei le-a cerut tuturor civililor să plece din oraș, peste Nipru. Kievul consideră însă că acest mișcări sunt, de fapt, provocări - rușii ar încerca să dea impresia că au plecat, astfel ca ucrainenii care se apropie de Herson să cadă într-o capcană. Comandanții ucraineni au observat că rușii aduc soldați noi în Herson și se pregătesc de lupte de stradă. Totodată, Zelenski, acuză Rusia de "terorism energetic", după ce 4,5 milioane de oameni au rămas fără curent în urma atacurilor asupra rețelei sale de energie. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Jake Sullivan anunță noi ajutoare pentru Kiev

ACTUALIZARE 22:34 Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden, a efectuat vineri o vizită neanunţată la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Oficialul american spune că Ucraina se află într-un „moment critic” și are „nevoie acută” de apărare antiaeriană.

„Sullivan a anunţat un pachet suplimentar de asistenţă de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari, care include tancuri T-72 recondiţionate, vehicule aeriene fără pilot şi recondiţionarea a 250 de rachete de tip sol-aer HAWK pentru un eventual transfer în Ucraina. El a anunţat, de asemenea, continuarea oferirii asistenţei economice şi umanitare, precum şi eforturile continue cu partenerii pentru a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa”, potrivit unui comunicat emis de Casa Albă.

Aurescu: „Ucraina nu va dori să încheie o pace cu Federația Rusă până când nu își va elibera teritoriile”

ACTUALIZARE 22:08 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 despre posibilele evoluții în plan diplomatic ale războiului din Ucraina. Șeful diplomației române spune că semnalele de negociere pe care le transmite Rusia ar putea fi de fapt o încercare de răgaz pentru refacerea forțelor.

Pe de altă parte, în opinia lui, Ucraina nu va căuta negocieri până când nu-și va elibera teritoriile și-și va consolida poziția.

Întrebat dacă se poate avea încredere într-un tratat de pace semnat de Vladimir Putin, Bogdan Aurescu s-a declarat sceptic.

Blinken: Rusia încearcă să-i supună pe ucraineni făcându-i să îngheţe

ACTUALIZARE 21:16 Rusia încearcă să compenseze înfrângerile de pe front din Ucraina distrugând infrastructuri vitale pentru a supune această ţară şi a-i face populaţia să îngheţe pe timpul iernii, a spus secretarul de stat american Antony Blinken.

„Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor sunt distruse”, a spus Blinken într-o conferinţă de presă după încheierea reuniunii miniştrilor de externe din G7, potrivit Agerpres.

Rușii se răzgândesc și anulează interdicţia de circulaţie din oraşul Herson

ACTUALIZARE 20:33 Autorităţile impuse de ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat vineri că nicio interdicţie permanentă de circulaţie nu va fi decretată în capitala regională, la numai câteva minute după ce au anunţat o astfel de interdicţie.

„O interdicţie de circulaţie a fost decretată în oraşul Herson, care va dura 24 de ore din 24, pentru ca noi să putem apăra oraşul nostru”, declarase iniţial, pe Telegram, guvernatorul adjunct al autorităţilor de ocupaţie ruse din Herson, Kirill Stremousov.

După numai câteva minute Stremousov a suprimat înregistrarea video iniţială, înlocuind-o cu o alta similară, însă editată, unde nu mai era vorba despre această interdicţie de circulaţie, fără a explica motivul acestei modificări, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Apoi, responsabilul instalat de Moscova, a publicat, deja a treia oară, o nouă înregistrare video, făcând în mod clar în pas înapoi şi dând asigurări că „nu există nicio restricţie pentru locuitorii” din Herson, în pofida contraofensivei ucrainene în regiune.

Cu toate acestea, Stremousov a îndemnat din nou locuitorii ”să părăsească” în număr cât mai mare oraşul, afirmând că se aşteaptă la „provocări” şi „atacuri teroriste” ale armatei ucrainene.

„În unele locuri au fost remarcate echipamente inamice poziţionate în coloană. Este posibil ca ei (ucrainenii) să se pregătească pentru un atac împotriva oraşului Herson”, a declarat Stremousov, în condiţiile în care în urmă cu câteva zile el susţinea că armata rusă vor apăra oraşul „ca pe o fortăreaţă”.

Putin spune că Polonia vrea să „absoarbă” Ucraina

ACTUALIZARE 19:54 Ideea autorităților poloneze de a „absorbi” teritoriul Ucrainei nu a dispărut, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu istorici și reprezentanți ai cultelor religioase din Rusia. El spune că Rusia este, de fapt, „singura garanție reală a statalității și suveranității Ucrainei”.

Ruşii decretează interdicţie permanentă de circulaţie în oraşul Herson

ACTUALIZARE 18:40 Administraţia impusă de ruşi în oraşul ucrainean ocupat Herson a anunţat vineri o interdicţie permanentă de circulaţie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un mesaj video difuzat pe Telegram, guvernatorul adjunct Kiril Stremousov a afirmat că interdicţia este necesară „pentru a ne apăra oraşul de atacuri teroriste” - o referire la ofensiva ucraineană, precizează Reuters.

Anterior, Stremousov făcuse din nou apel la civili să părăsească Hersonul, anunţând că pe linia frontului au fost observate coloane de vehicule ucrainene şi că este posibil un atac.

Și preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri ideea evacuării civililor din regiunea Herson, care are o poziţie strategică lângă Crimeea şi a fost ocupată de forţele ruse la începutul invaziei în Ucraina.

Forţele ucrainene s-au apropiat în ultimele săptămâni de oraşul Herson, singura reşedinţă de regiune din Ucraina cucerită de ruşi. Comandamentul rus din Ucraina a recunoscut că se confruntă cu dificultăţi în regiune.

Putin și-a pus pantofi cu talpa groasă și s-a cățărat pe o bordură

ACTUALIZARE 18:22 Vladimir Putin a depus vineri un buchet de trandafiri roșii la monumentul lui Minin și Pojarski din Piața Roșie, cu ocazia Zilei unităţii naţionale ruse, moment ilustrat din plin pe pagina oficială a Kremlinului. El a fost însoțit de un grup de copii și tineri, unii dintre ei din organizații de voluntari, îmbrăcați în uniforme militare de camuflaj. Din ținuta - foarte îngrijită, ca de obicei - a președintelui rus, a atras atenția un amănunt: pantofii. Putin a ales pentru ceremonia de vineri o pereche de pantofi cu toc înalt și talpă groasă, care îl înalță cu câțiva centimetri. 

Pisaniile lui Ștefan cel Mare ar fi fost furate de armata lui Putin din muzeul din Herson

ACTUALIZARE 15:56 Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin, potrivit lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

La 1838, în timpul administrației țariste, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, spune acesta.

„În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a afirmat, pentru Digi24.ro, Anatol Popescu.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente de pe zidurile cetății, spune Popescu.

Autoritățile române spun că vor face eforturi pentru recuperarea lor.

Xi Jinping l-a avertizat pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

ACTUALIZARE 15:42 Liderul chinez Xi Jinping a formulat vineri cea mai directă critică la adresa războiului purtat de Vladimir Putin în Ucraina, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare și cerându-i cancelarului german Olaf Scholz, aflat în vizită, să facă presiuni pentru negocieri de pace, potrivit Politico, care citează agenția oficială chineză Xinhua.

Putin: Au fost mobilizați 318.000 de rezerviști. 49.000 sunt deja pe frontul ucrainean

ACTUALIZARE 15:15 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că au fost mobilizaţi circa 318.000 de rezerviştii pentru consolidarea trupelor ruse în Ucraina şi a insistat că civilii aflaţi în provincia ucraineană sudică Herson „trebuie îndepărtaţi” din zonele periculoase de luptă, în timp ce trupele ruse se confruntă cu o contraofensivă a armatei ucrainene în această provincie ocupată parţial de Rusia, relatează AFP şi Reuters.

„Avem deja 318.000 (de mobilizaţi). De ce 318.000 ? Pentru că voluntari continuă să sosească. Numărul voluntarilor nu scade”, a spus Putin la o scurtă ceremonie desfăşurată în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia Zilei unităţii naţionale ruse.

El a decretat pe 21 septembrie mobilizarea parţială a circa 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, Putin şi ministrul său al apărării Serghei Şoigu argumentând că a fost nevoie de această măsură pentru a susţine o linie a frontului ce depăşeşte 1.000 de kilometri.

Dintre rezerviştii mobilizaţi, aproximativ 49.000 au fost deja desfăşuraţi în unităţile angajate în lupte în Ucraina, a precizat vineri Putin, care în aceeaşi zi a promulgat o lege ce permite mobilizarea persoanelor condamnate pentru delicte grave.

Pe de altă parte, „cei care locuiesc în prezent în Herson trebuie îndepărtaţi din zonele de luptă cele mai periculoase”, a indicat liderul de la Kremlin, după ce trupele ruse au pierdut teren în această provincie în urma contraofensivei ucrainene.

„Populaţia civilă nu trebuie să sufere de pe urma bombardamentelor ce rezultă din măsuri ofensive, contraofensive şi altele”, a explicat el.

În urma contraofensivei ucrainene trupele ruse au evacuat deja de pe malul de vest al Niprului peste 70.000 de persoane, precum şi monumente şi vestigii istorice, inclusiv rămăşiţele prinţului Grigori Potemkin, care a fondat oraşul Herson în anul 1779.

Vice-guvernatorul prorus din Herson, Kiril Stremusov, a declarat joi că trupele ruse s-ar putea retrage complet de malul de vest al Niprului, ceea ce ar însemna şi retragerea din capitala omonimă a acestei provincii.

Mai devreme vineri, preşedintele rus a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria lui Kuzma Minin şi a lui Dmitri Pojarski, doi reprezentanţi ai istoriei ruse care au contribuit la eliberarea Moscovei de sub ocupaţia poloneză la începutul secolului al XVII-lea. Ziua unităţii naţionale ruse omagiază această revoltă populară din anul 1612 împotriva forţelor polonezo-lituaniene.

Omul rușilor din Herson le cere civililor să plece

ACTUALIZARE 13.30 Steagul rusesc a fost dat jos de pe sediul administrației din Herson, după cum se poate vedea într-o fotografie postată pe Telegram de un consilier local ucrainean din oraș. Oficialul a spus că motivul este clar - rușii mai au puțin până să abandoneze complet orașul Herson. Același consilier local a publicat și un clip cu o bază militară rusă din localitate, unde au rămas numai câteva camioane. Soldații au fost retrași peste Nipru.

De asemenea, un localnic a filmat momentul când un autobuz trece pe lângă un punct de control rusesc abandonat și cum oamenii aplaudă.

Unul dintre liderii administrației de ocupație a spus că toți soldații ruși aflați în dreapta Niprului se vor muta pe partea cealaltă a râului. În același timp, i-a îndemnat pe civilii din Herson să plece și ei.

Kiril Stremusov, lider al administrației de ocupație din Herson: "Suntem pe străzile din Herson și, așa cum se vede, sunt încă mulți oameni în oraș. Vă rog, având în vedere toate lucrurile care urmează să se întâmple și deciziile dificile care vor fi luate, să vă protejați viețile".

Ofensiva ucraineană din regiunea Herson continuă. 

Lloyd Austin, șeful Pentagonului: "Dacă discutăm despre faptul că ucrainenii pot sau nu să elibereze restul teritoriilor de pe malul vestic al Niprului și orașul Herson, eu cred că sunt capabili. Mai important, și ucrainenii cred că sunt capabili. Îi vedem angajați într-un efort metodic și eficient de eliberare a teritoriului lor suveran".    

Între timp, rușii și ucrainenii au făcut un nou schimb de prizonieri. Fiecare tabără a returnat 107 militari inamici pe care îi avea în captivitate. Printre ucrainenii care se întorc acasă sunt și luptători de la Azovstal. Soldații sunt în stare de sănătate precară. Mulți dintre ei au răni netratate care le-ar putea pune viața în pericol.  

Rusia trebuie să plătească aproape 15 miliarde de dolari pentru a integra teritoriile ucrainene anexate ilegal 

ACTUALIZARE 12.00 Rusia va trebui să plătească în jur de 14,4 miliarde de dolari pentru a integra cele patru provincii anexate ilegal în septembrie - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Această  sumă va fi necesară pentru ca aceste regiuni să poată funcția din punct de vedere economic, a anunțat, joi, Asociația Băncilor din Rusia, citată de un ziar local și Agerpres. 

„Dacă se ia în calcul populaţia teritoriilor care s-au alăturat Rusiei, în jur de 6 milioane de persoane, nevoia de bani lichizi va fi de aproximativ 500-600 de miliarde de ruble (n. red. - 8-9 miliarde de dolari)”, a declarat vicepreşedintele asociaţiei rusești, Aleksei Voilukov. Potrivit bancherului, „în aceste regiuni infrastructura de plată este încă foarte puţin dezvoltată, există puţine ATM-uri şi terminale de plată fără numerar”. 

VIDEO. Om contra tanc. Cum a reușit un soldat ucrainean ascuns în pădure să distrugă un tanc rusesc 

ACTUALIZARE 11.10 Imagini filmate din dronă pe frontul din estul Ucrainei surprind momentul în care un soldat ucrainean distruge un tanc rusesc T-80BV. 

Soldatul, ascuns în pădure, așteaptă ca tancul rusesc să treacă de poziția sa, moment în care iese dintre copaci și trage cu un lansator de rachete de la mică distanță.

Medvedev, noi afirmații halucinante: Rusia duce în Ucraina un "conflict sacru cu Satana", "putem trimite dușmanii în focurile Gheenei" 

ACTUALIZARE 10.40 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus vineri că războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina este "un conflict sacru cu Satana", scrie Reuters. El a avertizat, într-o serie de declarații halucinante, că Moscova și-ar putea trimite toți dușmanii "în focurile eterne ale Gheenei".

Invazia Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni și a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Medvedev, care, în calitate de președinte în perioada 2008 – 2012, se descria drept un modernizator liberal, a declarat că Moscova se luptă în Ucraina cu "nebuni naziști dependenți de droguri", susținuți de occidentali despre care a spus că "le curge saliva pe bărbie din cauza degenerării".

Ucraina și Occidentul au respins în mod repetat afirmațiile lui Vladimir Putin că Ucraina este condusă de fasciști care au persecutat vorbitorii de limbă rusă. În schimb, au vorbit mereu despre război ca despre o acaparare brutală de pământ de către Moscova. 

Rușii recurg la "unități de blocaj" și amenință dezertorii cu moartea

ACTUALIZARE 10.00 Din cauza moralului scăzut și a reticenței de a lupta, forțele ruse au început probabil să desfășoare unități speciale care amenință să-și împuște propriii soldați care vor să dezerteze, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.

Un raport de informații publicat vineri vorbește despre aceste unități rusești ca fiind "trupe-barieră" sau "unități de blocaj".

Aceste unități amenință că vor trage asupra propriilor soldați care se retrag pentru a-i forța să atace și au fost folosite în conflicte anterioare de către forțele rusești.

Recent, generali ruși au dorit ca și comandanții lor să folosească armele împotriva dezertorilor, inclusiv să autorizeze împușcarea, pentru a-i ucide pe dezertori. De asemenea, generalii au dorit probabil ca soldații să mențină pozițiile defensive până la moarte.

Măsura împușcării dezertorilor atestă probabil calitatea slabă, moralul scăzut și indisciplina forțelor rusești.

Rușii au început să cumpere mașini second hand din Japonia după ce producția internă s-a prăbușit din cauza sancțiunilor 

ACTUALIZARE 9.30 În condiţiile în care industria auto internă a Rusiei este afectată sever de sancţiunile occidentale, vânzările de maşini second hand înregistrează creşteri, iar vehiculele din Japonia reprezintă mai mult de trei sferturi din importuri, conform datelor analizate de Reuters. 

Vânzările de maşini noi produse în Rusia au scăzut semnificativ de la invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti, în 24 februarie, sancţiunile limitând accesul la componente, iar mulţi producători auto străini şi-au suspendat operaţiunile în Rusia.

Retragerea lor, alături de aprecierea rublei, au crescut cererea pentru maşini second hand din Asia, problemele logistice provocând, parţial, creşterea de 10% a preţurilor în septembrie, faţă de începutul anului, arată cifrele publicate de Banca Centrală a Rusiei, conform Reuters, citat de Agerpres. 

"Am văzut soldați arzând de vii. I-am auzit țipând, apoi s-au împușcat". Mărturia care confirmă că Rusia a folosit arme cu fosfor 

ACTUALIZARE 9.00 Un american care s-a oferit voluntar să lupte cu rușii în Ucraina a descris măcelul pe care l-a văzut în prima linie. A spus că bătălia ucrainenilor este una împotriva "răului".

Oricine din Occident care cere Ucrainei să se așeze la discuții pentru pace, ar trebui să treacă prin sate să vadă ce li s-a făcut acestor oameni, a spus bărbatul într-un interviu pentru televiziune CBS News.

"Auzi strigăte și oameni care se luptă până la moarte cu mâinile goale. Este un sunet unic. Auzi foarte multă moarte în jur", a povestit pentru jurnaliștii CBS News americanul care și-a spus doar numele de cod: Elvis.

El a povestit că este din Tennessee și că a venit să lupte în Ucraina pentru că a fost îngrozit de invazia rusă. 

Citește continuarea AICI

GALERIE FOTO. Rușii vor să-l lase pe Zelenski fără apartamentul de 800.000 de dolari din Crimeea 

ACTUALIZARE 8.00 Autoritățile ruse din Crimeea iau în considerare naționalizarea proprietăților ucrainene din peninsulă, inclusiv a unui apartament de 800.000 de dolari deținut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie The Moscow Times.

O comisie întocmește în prezent o listă a proprietăților deținute de persoane și state străine „neprietenoase” care ar putea fi supuse naționalizării, a declarat Vladimir Konstantinov, șeful parlamentului din Crimeea, pentru presa de stat rusă.

Pe listă se află și un apartament din Yalta cumpărat în 2013 de Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean. 

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 7.50 Gospodăriile din toată ţara au fost deconectate temporar de la alimentarea cu energie în cadrul unui program de urgenţă care vizează stabilizarea reţelei electrice fragile. Rusia bombardează şi distruge infrastructura civilă, dând naştere temerilor legate o iarnă rece şi întunecată, a afirmat liderul de la Kiev conform CNN.

Majoritatea locuitorilor sunt afectaţi în capitala Kiev şi în alte nouă regiuni: Dnipropetrovsk, Jîtomir, Zaporojie, Sumîi, Kirovohrad, Harkiv, Cernihiv, Hmelnitski, Cherkasy. Întreruperea curentului este posibilă şi în alte zone.

"A îndura teroarea energetică rusă şi o astfel de provocare este sarcina noastră naţională, una dintre principalele sarcini acum. Însuşi faptul că Rusia a recurs la teroare împotriva industriei energetice arată slăbiciunea inamicului. Ei nu pot învinge Ucraina pe câmpul de luptă şi de aceea încearcă să învingă poporul nostru în acest fel - să umilească ucrainenii, să afecteze moralul poporului nostru, rezistenţa poporului nostru. Eu cred că Rusia nu va reuşi", a declarat Zelenski.

El a afirmat că este important acum ca ucrainenii să îşi menţincă capacitatea de a acţiona împreună.

Aliaţii occidentali ai Kievului au condamnat strategia Rusiei care vizează distrugerea infrastructurii energetice ucrainene înainte de începutul iernii..

Şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat joi că ţările G7 au "datoria morală" de a ajuta Ucraina, întrucât Putin se bazează pe iarnă pentru a ajuta forţele ruse să învingă Ucraina.

Rusia vrea să reia complet traficul pe podul avariat din Crimeea până la sfârșitul lunii viitoare (vicepremier)

ACTUALIZARE 7.40 Rusia își propune ca până la sfârșitul lunii decembrie să reia traficul pe ambele benzi ale podului din Crimeea, care a fost grav avariat de o explozie luna trecută, a declarat joi vicepremierul rus Marat Khusnullin.

"Intenționăm să reluăm traficul pe ambele benzi de pe partea dreaptă a podului – pe 5 decembrie pe o bandă și pe 20 decembrie pe cealaltă – complet", a spus Khusnullin în timpul unei videoconferințe cu președintele rus Vladimir Putin și cu membri ai guvernului.

Șeful NATO: Rusia ar putea primi rachete balistice iraniene, este inacceptabil

ACTUALIZARE 7.30 Iranul ia în considerare să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru războiul din Ucraina - spune șeful NATO. Kievul și Occidentul acuză Teheranul că a furnizat deja Moscovei drone de atac.

Cele două țări neagă, dar sunt dovezi că rușii le folosesc pentru a distruge infrastructură civilă ucraineană. Potrivit Ucrainei, Rusia a comandat 2.000 de astfel de drone, din care a folosit deja 400.

"De asemenea, vedem că Iranul oferă drone și ia în considerare livrări de rachete balistice către Rusia", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă. 

"Acest lucru este inacceptabil. Nicio țară nu ar trebui să ofere sprijin Moscovei în acest război ilegal", a spus el. 

Iranul se pregătește să trimită în Rusia aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-suprafață și mai multe drone de atac, au declarat marți pentru CNN oficiali dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programul de arme al Iranului.

Transportul este monitorizat îndeaproape, deoarece ar fi primul caz în care Iranul va trimite în Rusia rachete avansate ghidate de precizie, ceea ce ar putea oferi Kremlinului un impuls substanțial pe câmpul de luptă.

Jurnaliștii Kyiv Independent lucrează la lumina lumânării

ACTUALIZARE 7.20 Jurnalistul ucrainean Oleksiy Sorokin a postat pe contul său de twitter o poză cu echipa Kyiv Independent care lucrează la lumina lumânării, dar a oferit și o doză de ironie, joi seară, când aproximativ 4,5 milioane de ucraineni nu au curent din cauza bombardamentelor rusești, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

"Întreruperile constante de curent în Kiev îți fac ședințele de lucru foarte intime. Nu știu ce plănuiește Rusia să realizeze cu aceste atacuri, dar în mod clar nu funcționează", a scris Oleksiy Sorokin.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Olga Rudenko, jurnalistă la aceeași publicație, a distribuit și ea pe Twitter o poză cu "atmosfera intimă" a ședinței.

"Curent sau nu, ședința trebuie să continue", a scris ea, adăugând că "lucrează la ceva foarte special".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...