Kremlinul reacționează pentru prima oară la afirmațiile lui Trump că SUA nu vor apăra Europa: „E unul dintre principalele mesaje”

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat prima reacție din Rusia la afirmațiile făcute de fostul președinte al SUA, Donald Trump, legate de NATO și de faptul că le-a spus aliaților că SUA nu îi va apăra în cazul în care vor fi invadați de ruși. Peskov spune că „nu e nimic nou” în afirmațiile lui Trump, dar s-a ferit să vorbească direct dacă Rusia are vreo intenție legată de o altă invazie în Europa, spunând doar că acesta era „unul dintre principalele mesaje” ale lui Trump pe vremea când era președinte.

Sâmbătă, Trump a ameninţat că va încuraja Rusia să atace ţări ale NATO ale căror cheltuieli pentru apărare sunt insuficiente. Aceste afirmaţii ale lui Donald Trump vin în timp ce republicanii blochează un ajutor militar pentru Ucraina, spre mulţumirea invadatorilor, în prezent pe poziţii de forţă pe câmpul de luptă.

„Amintim că atunci când el era preşedinte al SUA, acesta era unul dintre principalele mesaje ale lui Trump”, a subliniat, miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

În timpul mandatului său la Casa Albă, Trump a fost un frecvent critic al aliaților NATO care nu contribuiau suficient pentru apărare, reproșându-le că nu ating angajamentul de 2% din PIB. Totuși, declarația din weekend este cea mai dură și mai șocantă de până - a produs un val de indignare în Europa, dar și un interes mai crescut al liderilor europeni de a găsit aranjamente alternative de securitate, în cazul în care SUA va reveni din nou la un izolaționism falimentar. 

„De fapt, el a repetat (cifra de) 2% cu diverse ocazii. Prin urmare, nu e nimic nou în modul în care el abordează problema”, a declarat Peskov, întrebat în legătură cu acest subiect.

Afirmaţiile lui Trump au provocat indignare printre liderii occidentali, care atenţionează față de ambiţiile imperialiste ale lui Vladimir Putin, chiar dacă acesta neagă că ar dori să atace şi alte ţări din Europa pe lângă Ucraina.

Preşedintele Joe Biden a denunţat afirmaţiile „idioate” şi „nedemne” ale predecesorului său, în timp ce cancelarul german, Olaf Scholz, le-a calificat drept „iresponsabile” şi „periculoase”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri