Kremlinul spune că lumea trebuie să „pună presiune pe Ucraina” pentru ca aceasta „să nu mai pună Europa în pericol” la Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Peskov
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a cerut, luni, comunității internaționale să „pună presiune pe Ucraina” pentru a reduce tensiunile militare la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată în acest moment de forțele invadatorilor. Dmitri Peskov a acuzat guvernul de la Kiev că „pune Europa în pericol”.

Susținerile Kremlinului vin în condițiile în care Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat, luni dimineață, că va inspecta centrala pe parcursul acestei săptămâni și că o echipă a sa se află în drum spre instalație.

Centrala nucleară de la Zaporojie este de mai multe săptămâni în atenția internațională în condițiile în care Rusia și Ucraina se acuză una pe cealaltă că bombardează zona și că pun continentul într-un nou pericol de accident nuclear.

Ambele țări neagă că ar fi bombardat centrala.

Instalația nucleară de la Zaporojie, cea mai mare astfel de centrală din Europa, este gestionată de personal ucrainean și este conectată la rețeaua electrică ucraineană. Invadatorii ruși au preluat controlul centralei la începutul lui martie, în prima parte a atacului lor sângeros împotriva țării vecine.

„Trebuie să se pună presiune pe partea ucraineană să oprească bombardamentele pentru a reduce tensiunile militare.

Toate țările sunt obligate să pună presiune pe Ucraina pentru a o opri din a mai expune continentul european la pericol”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al statului agresor a spus că Kremlinul „salută” misiunea de inspecție și că este „pregătit să coopereze cu AIEA ”. Rușii spun, însă, că nu discută de posibilitatea creării unei zone demilitarizate la centrală, o soluție propusă, anterior, de Statele Unite.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri