La 92 de ani, prin noua lui logodnică, Rupert Murdoch intră în lumea oligarhilor ruși apropiați de Putin. Cine este Elena Zhukova

Data publicării:
colaj cu patru persoane, doi barbati si doua femei
Rupert Murdoch, Elena Zhukova, Dasha Zhukova și Roman Abramovici FOTO: Profimedia Images

Miliardarul Rupert Murdoch, de 92 de ani, s-a logodit din nou, pentru a cincea oară și se pregătește de nuntă. Logodnica lui, Elena Zhukova, de 67 de ani, de origine rusă, are conexiuni puternice cu bogăția și puterea, iar Murdoch, intrând în lumea ei, va fi asociat cu câțiva oligarhi ruși, între care și unul care este considerat un confident al liderului rus Vladimir Putin.

Murdoch și-a făcut publică logodna cu Zhukova joi, la aproximativ șase luni după ce și-a anunțat retragerea de la conducerea afacerilor sale.

Această căsătorie va fi a cincea pentru Murdoch și a treia pentru Zhukova. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul celei de-a treia soții a lui Murdoch, Wendi Deng, potrivit Business Insider.

Zhukova a fost căsătorită anterior cu un oligarh rus, Alexander Radkin Zhukov. În 2001, acesta a fost reținut în Italia și a stat șase luni în închisoare fiind acuzat că a colaborat cu mafia rusă pentru a introduce ilegal transporturi mari de arme, potrivit The Guardian. A negat acuzațiile de trafic de armament și în final nu a fost condamnat

Zhukov locuiește acum la Londra și a obținut cetățenia britanică.

Zhukova are împreună cu el o fiică, Dasha, cunoscută colecționară de artă și filantroapă. La fel ca mama ei, Dasha a fost și ea căsătorită cu un oligarh rus, nimeni altul decât Roman Abramovici. Căsnicia celor doi a durat din 2008 până în 2017 și au doi copii împreună.

Abramovici a fost strâns legat de Putin și este privit drept canalul secundar al liderului rus către Occident. Miliardarul a fost trimis special la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, la câteva săptămâni după declanșarea războiului, în februarie 2022.

Înainte de războiul din Ucraina, Abramovici deținea un vast imperiu, care includea multe avioane private și superyachtul Eclipse. De asemenea, a deținut echipa de fotbal Chelsea din Premier League, pe care a vândut-o imediat după declanșarea războiului.

Legăturile strânse ale lui Abramovici cu Putin i-au atras acestuia sancțiuni de la Uniunea Europeană și Marea Britanie. Oficialii americani i-au confiscat două dintre avioanele private, în iunie 2022, după ce un judecător federal din New York a decis că avioanele au încălcat restricțiile de export.

Dasha Zhukova este acum căsătorită cu Stavros Niarchos, nepotul unui magnat grec. S-au căsătorit în 2020, în Elveția, și au împreună un fiu.

Murdoch a activat în business timp de șapte decenii, fiind fondatorul News Corp. A demisionat din funcția de președinte al companiei la sfârșitul anului 2023.

În 2008, Murdoch a spus că vinde participația într-o companie de publicitate din Rusia, pentru că nu dorea să facă afaceri acolo. „Cu cât citesc mai mult despre investițiile în Rusia, cu atât îmi place mai puțin sentimentul. Cu cât am avea mai mult succes, cu atât am fi mai vulnerabili, așa că vindem”, a spus el.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri