Roman Abramovici rămâne pe lista oamenilor de afaceri ruși sancționați de UE. Curtea Europeană de Justiție îi respinge contestația

Data actualizării: Data publicării:
Roman Abramovich
Roman Abramovich (foto) a spus că este dezamăgit de decizie. Sursa foto: Profimedia Images

Miliardarul rus Roman Abramovici a pierdut miercuri la Curtea Europeană de Justiție, unde a contestat sancțiunile UE, impuse lui în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, și a cerut anularea lor. Argumentul omului de afaceri a fost că i-au fost impuse restricții doar pentru că este un rus cunoscut, transmite Reuters.

După ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina în februarie 2022, UE a sancționat oficialii ruși și o mulțime de oameni de afaceri ruși, precum Abramovici, înghețând în același timp activele rusești de sute de miliarde de dolari.

Abramovici a depus o contestație legală împotriva acestui lucru.

Miliardarul a argumentat că restricțiile au fost impuse pur și simplu pentru că este un rus cunoscut, a spus o sursă familiarizată cu chestiunea.

În martie 2022, UE l-a descris pe Abramovici, acum în vârstă de 56 de ani, drept un „oligarh care are legături strânse cu Vladimir Putin”, inclusiv „acces privilegiat” la șeful de la Kremlin, conexiuni despre care UE spunea că l-au ajutat să-și mențină bunurile.

Abramovici a contestat sancțiunile UE pe 25 mai 2022

„Nu a fost sancționat din cauza probelor legate de criterii: a fost sancționat pur și simplu pentru că din punct de vedere politic, cel mai faimos om de afaceri rus trebuia să fie, chiar dacă aceasta este o eroare vădită”, a spus o sursă la acel moment.

Abramovici, care deține și cetățenia israeliană, este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri care a câștigat averi fabuloase după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991. Forbes i-a stabilit averea netă la 9,2 miliarde de dolari.

Instanța UE de la Bruxelles a respins contestația și, de asemenea, a respins cererile sale de despăgubire, remarcând rolul său în compania rusă de oțel Evraz și faptul că oțelul a oferit o sursă majoră de venituri guvernului rus.

Tribunalul respinge acțiunea introdusă de Abramovici

„Tribunalul respinge acțiunea introdusă de domnul Abramovici, menținând astfel măsurile restrictive luate împotriva sa”, se arată în hotărâre.

„Consiliul (European) nu a greșit de fapt în evaluarea sa, hotărând să includă, apoi să mențină numele domnului Abramovici pe listele în cauză, în lumina rolului său în grupul Evraz și, în special, în societatea-mamă a acestuia”, mai scrie instanța.

Într-o declarație emisă în numele său, Abramovici a spus că este dezamăgit de decizie.

El a spus că instanța nu a luat în considerare unele dintre argumentele folosite de Consiliul UE, inclusiv faptul că Abramovici a beneficiat de guvernul rus - despre care a spus că este o sugestie falsă.

„Domnul Abramovici nu are capacitatea de a influența luarea deciziilor niciunui guvern, inclusiv Rusia, și nu a beneficiat în niciun fel de războiul (Ucrainei)”, se arată în comunicat.

„Decizia instanței de a menține sancțiunile împotriva domnului Abramovici s-a bazat exclusiv pe definirea de către instanță a domnului Abramovici drept „om de afaceri rus”, care, în conformitate cu reglementările UE foarte largi de astăzi, este suficient pentru a rămâne sancționat, chiar dacă cineva este doar un acționar pasiv într-o afacere dintr-un sector fără legătură cu războiul”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri