Lasere spațiale, Jeff Bezos, Oprah sau China. Conspirațiile răspândite pe Twitter despre cauza incendiilor din Hawaii

Data publicării:
365508999_1008991146891434_6340493914766078139_n

Teorii ale conspirației dintre cele mai ridicole în legătură cu dezastrul din Hawaii au inundat internetul și rețelele sociale în ultimele zile, iar informațiile false sunt răspândite accelerat pe Twitter de conturi cu bifă albastră cumpărată.

Un număr mare de utilizatori de pe Twitter, marcați cu bifă albastră de verificare după ce Elon Musk a decis ca aceasta să fie acordată pe bază de abonament plătit, răspândesc informații ridicol de false cu privire la incendiul devastator din Hawaii.

Incendiul, calificat cel mai grav din ultimul secol în statul american, a provocat, până acum, moartea a 93 de oameni.

Conspiraționiștii insistă că focul a fost provocat de „lasere spațiale” ale lui Jeff Bezos și Oprah Winfrey, cu scopul de a „depopula” insula. Reprezentanta trumpistă Marjorie Taylor Greene, cunoscută pentru educația precară, a vorbit în 2018, prima oară, de aceste așa-zise „lasere spațiale”.

Pe Twitter au apărut inclusiv imagini video falsificate în care un presupus „laser spațial” lovește insula Maui. Un astfel de tweet a făcut 900.000 de vizualizări, în timp ce un altul a adunat 2,8 milioane.

Alți conspiraționiști dau vina pe China, despre care spun că a folosit un „zid de lasere verzi” și „baloane de spionaj” pentru a provoca incendiul din Hawaii. De asemenea, conform conspiraționiștilor, Jeff Bezos sau Oprah, ar vrea depopularea insulei Maui pentru a cumpăra proprietățile de acolo sau pentru a crea „un ciudat sătuc cu arhitectură polineziană și mult spațiu dechis”, iar restul insulei „o zonă de rezervație naturală”.

captura twitter conspirație3
captura twitter conspirație3

Cauzele reale ale incendiilor care au devastat statul american

Vântul extrem de puternic din ultima perioadă, ca urmare a uraganelor, dar și vremea extrem de uscată au fost principalii factori care au alimentat incendiile. Toți acești factori au dus la aprinderea vegetației și copacilor, iar flăcările s-au propagat, apoi, rapid în toată insula.

Aproximativ 14% din stat suferă de secetă severă sau moderată, conform US Drought Monitor, în timp ce 80% din suprafața Hawaii este clasificată ca fiind anormal de uscată.

Vremea uscată determină ca umezeala din vegetație să fie absorbită, ceea ce înseamnă că se poate aprinde mai ușor și apoi se poate răspândi.

Maui era sub cod roșu, ceea ce înseamnă că temperaturile calde, umiditatea foarte scăzută și vânturile mai puternice erau de așteptat să se combine pentru a produce un risc crescut de pericol de incendiu.

Incendiile de vegetație au fost cândva mai puțin obișnuite în Hawaii și erau iscate, în mare parte, prin erupții vulcanice sau din cauza fulgerelor. Dar în ultimele decenii, omul le-a făcut mai comune și mai extreme. Schimbările climatice cresc riscul de incendiu la nivel global, deoarece cresc temperaturile și fac ca valurile de căldură să fie mai lungi și mai intense.

Vegetația din ce în ce mai uscată și temperaturile din ce în ce mai calde înseamnă că, odată aprins, focul se poate răspândi mai ușor.

ONU se așteaptă ca numărul incendiilor extreme să crească și să se răspândească în zone anterior neafectate ca urmare a schimbărilor climatice și a schimbărilor în modul în care oamenii folosesc pământul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri