Liderul grupării care a răpit 300 de copii în Nigeria, în luna decembrie, a fost ucis în timp ce fura vaci

Data actualizării: Data publicării:
rapire nigeria
Dormitoarele elevilor răpiți. Sursa foto: Profimedia Images

Liderul unei grupări din Nigeria care a răpit peste 300 de elevi în decembrie 2020 a fost ucis de o grupare rivală, au anunțat autoritățile locale, citate de BBC.

Auwalu Daudawa a fost prins într-o ambuscadă, în timp ce încerca să fure o cireadă de vaci de la o grupare armată din nord-vestul statului Zamfara.

Daudawa ar fi autorul răpirii în masă petrecută în decembrie în statul Katsina, când 300 de copii au fost luați de la o școală.

El primise o amnistie din partea autorităților în cadrul unui armistițiu încheiat în februarie, dar s-a întors la gruparea lui la finalul lunii aprilie.

Sub condițiile armistițiului, Daudawa a fost grațiat în statul Zamfara după ce și-a manifestat regretul pentru faptele sale și a predat armele către autorități. Membrilor grupării li s-au promis locuințe de către guvernatorul Bello Matawalle, precum și ajutor pentru a-și îmbunătății condițiile de trai.

Vineri, Daudawa și patru membri ai grupării sale au fost împușcați mortal după un schimb de focuri într-o pădure, în apropierea graniței cu Katsina, a declarat un oficial local pentru AFP News.

Răpirea a sute de elevi din statul Katsina, petrecută în decembrie, care ar fi fost comisă de banda lui Daudawa, a fost doar unul dintre raidurile făcute de bandiți pentru a obține recompense. Elevii s-au reunit cu părinții lor la o săptămână de la răpire. Guvernul a anunțat că răpitorii nu au primit nicio recompensă, iar eliberarea copiilor a survenit în urma negocierilor cu răpitorii.

Gruparea islamistă Boko Haram a revendicat atacul în decembrie și a spus că a recrutat grupări locale pentru a desfășura atacul. Boko Haram a atacat în trecut școli pentru că se opune educației vestice, despre care spune că ar corupe valorile musulmane.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri