Video Lloyd Austin l-a sunat pe Șoigu după doborârea dronei în Marea Neagră. Mark Milley: Avem dovezi video cu incidentul

Data actualizării: Data publicării:
Șeful statului major al SUA, Mark Milley, și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin
Șeful statului major al SUA, Mark Milley, și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Foto: Profimedia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, despre incidentul în care o dronă de supraveghere americană a fost doborâtă de un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre. Austin susține că a discutat cu omologul său rus, Serghei Șoigu, căruia i-a transmis că Rusia trebuie să opereze aeronavele militare într-o manieră „sigură și profesionistă”, relatează The Guardian.

Austin descrie evenimentul de marți drept un „episod periculos” care implică un comportament „periculos, imprudent și neprofesionist” al aeronavelor rusești deasupra Mării Negre. Incidentul este „parte dintr-un tipar de acțiuni agresive, riscante și nesigure” ale piloților ruși în spațiul aerian internațional, spune el. Austin a precizat că „tocmai a vorbit” cu omologul său rus, Serghei Șoigu, și i-a spus că Rusia trebuie să opereze aeronavele militare într-o manieră „sigură și profesionistă”.

Rugat de un reporter să ofere mai multe detalii despre conversația sa cu Serghei Șoigu, Austin spune că nu va intra în detaliile discuției, dar a reiterat că SUA „vor zbura și opera oriunde permite dreptul internațional”. „Luăm foarte în serios orice potențial de escaladare și de aceea consider că este important să menținem deschise liniile de comunicare”, adaugă acesta. El spune că este „cu adevărat esențial” ca ambele părți să poată „să răspundă la telefon și să interacționeze între ele” și că crede că va ajuta la „prevenirea calculelor greșite” în continuare.

„Avem dovezi video ale incidentului. Nu știm dacă drona a fost lovită intenționat, știm că drona a fost interceptată intenționat, că comportamentul total neprofesionist și nesigur a fost unul intenționat. Contactul fizic, nu sunt sigur că a fost intenționat, rămâne de văzut. Ce vă pot spune cu siguranță este că avem dovezi clare ale incidentului, care a fost foarte agresiv, avem dovezi video cu combustibilul eliberat de avioanele rusești, și așa mai departe”, a precizat șeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, care susține că Statele Unite nu caută un conflict militar cu Rusia. „Incidente se mai întâmplă. Și în mod clar, nu căutam un conflict militar cu Rusia”, adaugă el. 

Drona MQ-9 doborâtă deasupra Mării Negre a decolat din România, scrie New York Times, citând un oficial militar american. Publicația notează că aceștia au privit șocați imaginile transmise de dronă, în care se vede cum aceasta a fost „hărțuită” de avioanele de luptă rusești Su-27

Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România (care găzduiește astfel de aparate la Câmpia Turzii - n.r.) pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore, notează NYT.

Aceste aparate de zbor fără pilot pot purta rachete Hellfire, însă cea trimisă luni în misiune era neînarmată și executa misiunea de recunoaștere la circa 120 de kilometri sud-vest de peninsula Crimeea, când a fost interceptată de avioanele rusești Su-27, a declarat oficialul american citat de NYT. În urma incidentului din Marea Neagră, SUA l-au convocat la Departamentul de Stat pe ambasadorul Rusiei și au anunțat că vor continua să efectueze misiuni în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Oficialii americani de la Pentagon au descris manevrele rușilor drept „nesigure, neprofesionale și nesăbuite” și afirmă că unul dintre avioanele Su-27 a fost avariat în urma contactului cu drona MQ-9.

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri