Macron anunță că îi va cere lui Putin să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

Data publicării:
putin si macron
Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Colaj foto: Profimedia Images

Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat de televiziunea ucraineană şi postat sâmbătă de o jurnalistă ucraineană pe canalul său YouTube.

„Cererea de încetare a focului în timpul Jocurilor Olimpice. Ei (ruşii) trebuie să facă asta. Asta s-a întâmplat întotdeauna”, a spus intervievatorul, vorbind printr-un interpret,.

„Va fi solicitat”, spune Macron în franceză, înainte ca un translator să-i traducă răspunsul în ucraineană ca „Da, o vom cere”, scrie News.ro, preluând Reuters.

„Norma ţării gazdă este să se mişte în pas cu mişcarea olimpică. Acesta este un mesaj de pace. Vom urma, de asemenea, decizia Comitetului Olimpic”, a spus Macron.

Comitetul Internaţional Olimpic a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, declarând că guvernul rus a încălcat Armistiţiul Olimpic, care îşi propune să valorifice puterea sportului pentru a promova pacea şi dialogul.

Joi, preşedintele Comitetului Olimpic Rus a declarat că ROC nu va boicota Jocurile Olimpice de la Paris din acest an, în ciuda restricţiilor impuse sportivilor de CIO, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat miercuri pentru Reuters, într-un interviu, că preferă ca ruşii şi belaruşii „să nu vină”.

Ruşilor şi bieloruşilor li s-a interzis iniţial să concureze la nivel internaţional în urma invaziei, pentru care Belarus a fost folosit ca teren de scenă.

Citește și: Macron redeschide subiectul trimiterii de soldați occidentali în Ucraina: „Poate că la un moment dat vor fi necesare operaţiuni la sol”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri