MAE: În Turcia se intră doar cu test PCR negativ la Covid. Există o singură excepție

Data actualizării: Data publicării:
istanbul turcia vedere aeriana
Turcia revine la carantina. Photo by Bur. ak Kara/Getty Images

Autorităţile din Turcia au transmis noi informaţii referitoare la regimul aplicabil procedurii de tranzit, cetăţenii care intră în Republica Turcia fiind obligaţi să prezinte un test PCR negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.

Persoanelor care nu prezintă testul negativ tip PCR nu li se va permite îmbarcarea în aeronavele ce au ca destinaţie Republica Turcia.

De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obligația prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică și persoanelor care intenționează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă.

Sunt exceptaţi de la această nouă măsură numai copiii cu vârste de sub 6 ani. Toate celelalte măsuri comunicate anterior rămân în vigoare.

În situația în care persoanele care doresc să intre în Republica Turcia pe cale rutieră nu pot prezenta rezultatul negativ al testului trebuie să stea în carantină 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.). Cei care nu au un loc de cazare vor fi redirecționați în centre special amenajate ale Direcțiilor de Sănătate Publică. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2. Dacă rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză pot ieşi din carantină.

Persoanele care, în ultimele 10 zile anterioare sosirii în Republica Turcia, au fost în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Danemarca sau Africa de Sud, sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia și au obligaţia de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (casă, hotel etc.). În situația în care respectivele persoane nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) vor fi redirecționate în centre special amenajate ale Direcțiilor de Sănătate Publică. În a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR pentru SARS-CoV-2. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, aceștia pot ieşi din carantină.

Deţinătorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi transportatorii și șoferii de tir nu sunt exceptați de la regulile anterior menționate, aceștia având, la rândul lor, obligația de a prezenta un rezultat negativ al unui test PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Turcia.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara şi ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul şi Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatului General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) şi Consulatului General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://ankara.mae.rohttp://istanbul.mae.rohttp://izmir.mae.ro şi www.mae.ro şi informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate. 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri