Malawi va distruge peste 16.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
doze de vaccin anti-covid așezate în linie.
Doze de vaccin anti-COVID. Foto: GettyImages

Malawi va distruge peste 16.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 al căror termen de valabilitate a expirat. Dozele fac parte dintr-un lot de 102.000 de doze, care au ajuns în Malawi în urmă cu trei săptămâni. 

Din acest lot de 102.000 de doze trimise de Uniunea Africană (UA), în jur de 16.400 nu au fost folosite şi au expirat marţi, a precizat Charles Mwansambo, citat de Agerpres.

Din totalul de 530.000 de doze - toate de vaccin de la AstraZeneca - primite prin programul COVAX, guvernul indian şi UA, până acum au fost utilizate 46%.

De la debutul campaniei în martie, Malawi a vaccinat numai 300.000 de persoane din cele 11 milioane vizate, adică un obiectiv de 60% din populaţie 'pentru a fi suficient protejaţi', afirmă ministrul.

Sociologul Innocent Komwa confirmă că apatia faţă de vaccinare rezultă, cel mai probabil, din forţa teoriilor complotiste şi a dezinformării: 'În Malawi, avem mulţi adulţi care rămân blocaţi în faza contemplativă şi care ar avea nevoie de un mic impuls pentru a se decide', spune el pentru France Presse.

'Din nefericire, guvernul şi responsabilii din sănătate nu au făcut mare lucru pentru a combate ştirile false, zvonurile, mai ales cele despre Astrazeneca în Europa', a regretat el.

La rândul său, imunologul Gama Bandawe se teme de impactul acestor întârzieri atunci când pandemia va reveni în forţă, fără îndoială la mijlocul anului, estimează el. 'Ne aşteptăm la vârfuri în următoarele 6-8 săptămâni. Ne vom afla într-o situaţie în care ar fi trebuit să putem utiliza aceste vaccinuri', a mai afirmat el pentru AFP.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri