„Mama Hamas”, singura femeie din conducerea organizației teroriste, a fost asasinată într-o lovitură aeriană israeliană

Data actualizării: Data publicării:
femeie islamica
Jamila al-Shanti FOTO: Profimedia Images

Prima și singura femeie membră a biroului politic al Hamas, Jamila al-Shanti, văduva co-fondatorului Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi, supranumită „mama Hamas”, a fost ucisă într-un atac aerian israelian, joi, relatează BBC.

Biroul politic al Hamas este principalul organism de luare a deciziilor în organizația teroristă.

Jamila al-Shanti a fost văduva unuia dintre cofondatorii Hamas și a fondat „mișcarea femeilor” din Hamas. Ea a fost prima femeie „aleasă” în biroul politic al organizației, în anul 2021.

Nu există, pentru moment, detalii legate de locul în care a fost asasinată așa-zisa „mamă a Hamas”.

Cine a fost Jamila al-Shanti

Jamila al-Shanti s-a născut în 1955 și a fost cea mai în vârstă membră a grupului de deputați Hamas, aleși în 2006, la ultimele alegeri din Gaza. Ea a fost văduva co-fondatorului organizației teroriste, Abdel Aziz al-Rantissi, asasinat la rândul său în aprilie 2004.

De-a lungul vieții, al-Shanti a fost refugiată în tabăra Jabalia, și-a obținut doctoratul în limba și literatura engleză și a muncit ca lector la Universitatea Islamică din Gaza, scrie publicația italiană La Stampa.

Cariera ei în interiorul mișcării teroriste a fost văzută ca fiind o formă de deschidere față de femeile palestiniene.

„Mișcarea noastră respectă femeile palestiniene, lupta lor, eroismul lor și sacrificiile lor”, declara Suheil Al-Hindi, un alt lider important al organizației, referindu-se la al-Shanti.

Al-Shanti a oferit, în trecut, un interviu televiziunii palestiniene Al-Aqsa TV, în care a vorbit despre prezența feminină în interiorul Hamas ca despre un factor important al „avansuluiorganizației.

„Până acum nu am fost implicată în direcția politică a Hamas, dar am participat des în organizație la luarea de decizii. A fi implicat direct în conducerea actuală și în luarea de decizii este o schimbare bună, care demonstrează că femeile au identitate și putere pe scena politică palestiniană”, spunea al-Shanti la acel moment.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri