Analiză: Cum au păcălit niște drone sisteme antirachetă de miliarde de dolari și au provocat un dezastru economic în Arabia Saudită

Data actualizării: Data publicării:
scut antirachetă
Foto: GettyImages

Atacul de sâmbătă asupra câmpurilor petroliere din Arabia Saudită, ridică o întrebare rămasă, momentan, fără răspuns: cum au reușit niște drone relativ ieftine să provoace un asemenea dezastru economic într-o țară situată pe locul trei în lume din punct de vedere al bugetului alocat cheltuielilor militare și care dispune, în plus, de șase batalioane de sisteme antirachetă Patriot.

Atacul, care a dus la o scădere cu 5% a rezervelor mondiale de petrol, a trimis, însă, un mesaj fără echivoc: folosite eficient, chiar și cele mai ieftine arme pot depăși sistemele de apărare în valoare de miliarde de dolari, se arată într-o analiză publicată de Bloomberg.

Producția de petrol din Arabia Saudită a fost redusă la jumătate, după atacul de sâmbătă. Deși au negat implicarea în atac, oficialii iranieni au spus că acesta reprezintă un răspuns „logic” la campania militară pe care saudiții o duc de cinci ani în Yemen împotriva rebelilor huthi, care au și revendicat, de altfel, atacul asupra instalațiilor petroliere de sâmbătă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Iar armata saudită, pe cât de bine dotată este, pe atât de puțin eficientă s-a dovedit a fi în acțiunile militare din Yemen. Anul trecut, saudiții au cheltuit 83 de miliarde de dolari pentru apărare, comparativ cu Rusia, care a cheltuit doar 45 de miliarde.

Oficiali americani spun, însă, că având în vedere direcţia şi proporţia atacurilor este puţin probabil ca rebelii huthi să fie singurii implicaţi.

În ceea ce privește atacul asupra instalațiilor petroliere de sâmbătă, nimeni nu știe încă precis, ce anume s-a folosit în atac: un roi de 10 drone kamikaze, rachete de croazieră sau ambele variante.

„Dacă a fost un atac mixt, cu drone și rachete de croazieră care zboară la nivelul terenului, asta ar reprezenta o problemă chiar și pentru armatele occidentale”, declară un analist militar consultat de Bloomberg.

„Cea mai bună apărarea, în astfel de situații, e să tai răul de la rădăcină și să împiedici, pur și simplu, lansarea dronelor sau a rachetelor”.

Apărarea contra dronelor este încă la stadiul incipient. În plus, instalațiile petroliere sunt niște ținte mari, statice și extrem de inflamabile, iar apărarea unor astfel de obiective este extrem de greu de pus în practică, spun specialiștii.

Atacurile cu drone sau rachete de croazieră nu pot fi contracarate eficient de sistemele convenționale de apărare antirachetă, de genul Patriot sau THAAD. E o problemă pe care nicio armată din lume nu a reușit să o rezolve, momentan, nici măcar armata SUA”, declară un oficial saudit.

sistem antirachetă Patriot
Sistem antirachetă Patriot/Foto: GettyImages

De cealalată parte, Rusia deja s-a oferit să vândă Arabiei Saudite sisteme antiaeriene de tip S-400, despre care Moscova susține că ar fi superioare celor americane. S-400 ar veni la pachet cu sistemul adiacent Pantsir S1, desfășurat deja în nord-vestul Siriei și despre care rușii spun că e eficient împotriva atacurilor cu drone.

O astfel de achiziție ar provoca, însă, tensiuni între Riad și Washington și, posibil, sancțiuni din partea Statelor Unite. Și asta, fără ca saudiții să aibă garanții că ar obține astfel o soluție eficientă împotriva unor atacuri similare, în viitor.

Redactor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri