Avionul prăbușit în largul Indoneziei nu ar fi trebuit să fie autorizat să zboare, potrivit agenției de securitate

Data actualizării: Data publicării:
lion air
FOTO: Shutterstock

Aeronava companiei Lion Air, care s-a prăbuşit în largul Indoneziei la sfârşitul lunii octombrie, cu 189 de persoane la bord, nu ar fi trebuit să fie autorizat să zboare după o problemă tehnică survenită în timpul unui zbor anterior, a anunţat miercuri Agenţia indoneziană de securitate a transporturilor, într-un raport preliminar, cerând companiei aeriene să-şi consolideze securitatea, relatează AFP.

lion air
FOTO: Shutterstock

Avionul Boeing 737 Max 8, care se îndrepta spre Pangkal Pinang, s-a prăbuşit în mare la aproximativ 11 minute de la decolarea de la Jakarta, pe 29 octombrie, potrivit Agerpres.

''În timpul unui zbor de la Denpasar la Jakarta'', care l-a precedat pe cel cu deznodământ fatal, ''aeronava avusese o problemă tehnică, dar pilotul a decis să continue zborul'', a spus Nurcahyo Utomo, responsabil al agenţiei. "În opinia noastră, avionul nu mai putea efectua zboruri şi nu ar fi trebuit să continue", ci să se întoarcă la punctul de plecare din Denpasar, pe insula Bali, a spus el în cursul unei conferinţe de presă.

În penultimul său zbor, aeronava a trimis anumite „semnale” legate de posibile probleme tehnice, spune unul dintre pasagerii zborului de duminică, 29 octombrie, de la Bali la Jakarta. Avionul a pierdut atunci, la un moment dat, altitudine atât de abrupt, încât unii dintre pasageri s-au panicat, iar alții au vomat din cauza turbulenței.

În raportul său preliminar de investigaţie, agenţia indoneziană a subliniat că linia aeriană indoneziană low-cost Lion Air trebuie să consolideze în continuare măsurile de securitate.

Acest raport publicat la o lună după prăbuşire nu dezvăluie cauzele accidentului - un raport final fiind aşteptat anul următor - dar conţine informaţii privind stadiul investigaţiilor şi recomandări.

Potrivit The New York Times, piloţii au încercat aproape de la începutul zborului să redreseze aeronava, notează dpa.

Piloţii au încercat să redreseze aeronava de peste 24 de ori deoarece intrase în vrie, aparent cu un sistem automat cu senzori care primea însă informaţii eronate, notează publicaţia americană, citând informaţii din cutia neagră a avionului.

Avionul Boeing 737 MAX 8 s-a prăbuşit în mare cu o viteză de 724 km la oră, la 11 minute după decolarea de pe aeroportul internaţional Soekarno-Hatta din Jakarta. Toate cele 189 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

CITIȚI ȘI: 

Ultimele secunde ale avionului prăbușit în Indonezia. Pilotul s-a luptat până la final

Primele indicii. De ce s-a prăbușit Boeing-ul 737 MAX Lion Air din Indonezia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri