Barack Obama: Cer Congresului aprobarea pentru o operațiune militară în Siria

Data publicării:
BARACK OBAMA 5430257-AFP Mediafax Foto-JOHN MOORE 1

„După o atentă deliberare, am hotărât că Statele Unite ar trebui să acţioneze militar împotriva ţintelor regimului sirian. Nu va fi o acţiune pe scară largă, nu vom duce trupe la sol. Forţele noastre armate şi-au poziţionat capacităţile în regiune. Suntem pregătiţi să atacăm oricând dorim: mâine sau săptămâna viitoare sau peste o lună. Şi sunt pregătit să dau acel ordin”, a spus Barack Obama.

Președintele Statelor Unite a afirmat că atacul din 21 august a fost un atac la adresa demnității umane și încalcă legile internaționale privind folosirea armelor neconvenționale, care ar putea ajunge pe mâinle teroriștilor. Obama a adăugat că în cazul în care nu va exista o intervenție militară în Siria acest lucru ar încuraja folosirea armelor chimice. 

Barack Obama a criticat în acelaşi timp Consiliul de Securitate al ONU, pe care l-a acuzat de paralizie şi incapacitate de a răspunde unui pericol real. Prin urmare, el a adăugat că Statele Unite vor acţiona în Siria fără aprobarea Naţiunilor Unite. 

„Am decis că Statele Unite ar trebui să acționeze militar împotriva Siriei. Nu vom trimite trupe la sol, acțiunea noastră va fi limitată ca durată și fermă, pentru a descuraja alte atacuri chimice”, a mai spus Barack Obama. 

Obama a precizat că în calitatea sa de comandant suprem la forțelor armate are autoritatea constituțională de a ordona o operațiune militară fără să aibă aprobarea Congresului, dar va pune la dispoziția acestuia toate informațiile pentru ca politicienii să voteze la următoarea întrunire, din 9 septembrie, în calitate de reprezentanți ai cetățenilor.

Voi cere autorizare de la Congres. Le voi oferi toate informațiile să înțeleagă ce s-a întâmplat în Siria. Totul trebuie să se desfășoare în urma unui vot. Sunt încrezător că Guvernul se va pronunța după ce raportul ONU va fi prezentat”, a adăugat Barack Obama.

Președintele SUA s-a întrebat „ce semnal trimitem dacă un dictator poate să gazeze copii? Care este scopul legilor dacă aceste legi nu sunt puse în practică” și a subliniat că „problema armelor chimice trebuie rezolvată” și că „prietenii” Statelor Unite și-au arătat suportul în acest demers.

Nu putem rezolva conflictul din Siria doar cu armata noastră. Vom continua să susținem poporul sirian prin a pune presiune pe regimul Assad. Nu putem și nu vom închide ochii la ce s-a întâmplat în Damasc”, a declarat Barack Obama.

Președintele a spus membrilor Congresului că „unele lucruri sunt mai importante decât politica”.

Declaraţiile preşedintelui american au venit la scurt timp după ce reprezentanţii ONU au anunţat că investigatorii trimişi în Siria s-au întors la Haga şi că vor începe munca de analiză a probelor culese de la faţa locului. Oficialii Naţiunilor Unite au subliniat însă că mandatul ONU nu este stabilirea vinovaţilor

„Mandatul este mandat: echipa şi secretarul general nu vor ieşi din cadrele acestui mandat pentru a se putea respecta aşteptările comunităţii internaţionale. Constatările vor fi, aşa cum am spus puţin mai devreme, puse la dispoziţia ţărilor membre imediat ce acea analiză este terminată”, a spus Martin Nesirky, purtător de cuvânt al ONU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...