BUSINESS CLUB Delapidări de fonduri la agenţia spaţială rusă

Data publicării:
Baikonur cosmodrom Rusia Getty

Roscosmos vrea să renunţe la cosmodromul Baikonur, din Kazakhstan, pentru care guvernul de la Moscova plăteşte chirie. FOTO: Gulliver/Getty Images

În momentul în care NASA a făcut un pas înapoi, Rusia a devenit ţara cu cel mai dinamic program spaţial finanţat din bani publici. Însă, avantajul pe care ruşii îl au faţă de restul lumii a început să fie şters de corupţie şi de conflictul din Ucraina.

Recent, şefa Curţii de Conturi din Rusia a prezentat în faţa parlamentului de la Moscova auditul pe anul trecut. A spus că a fost şocată în momentul în care subalternii au anunţat-o că, numai în 2014, au dispărut 1,8 miliarde de dolari din conturile agenţiei spaţiale Roscosmos.

Banii au fost cheltuiţi pe achiziţii suspecte, în mare parte pentru construcţia noului cosmodrom Vostochny din estul extrem al Rusiei. Roscosmos vrea să renunţe la cosmodromul Baikonur, din Kazakhstan, pentru care guvernul de la Moscova plăteşte chirie. Noua bază spaţială din estul Rusiei ar fi trebuit să fie funcţională începând de anul acesta. Însă termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit până în 2018. Curtea de conturi spune că bugetul proiectului de construcţie a cosmodromului a fost depăşit cu 20%.

Aceste descoperiri au fost făcute publice într-o perioadă dificilă pentru Roscosmos, care, în doar o lună, a pierdut două rachete. O navă care ar fi trebuit să trimită provizii şi echipamente pe Staţia Spaţială Internaţională a scăpat de sub control şi a luat foc în atmosferă din cauza unei defecţiuni tehnice. Iar o rachetă Proton-M care trebuia să ducă pe orbită un satelit mexican s-a prăbuşit în Siberia.

Într-un comunicat citat de CNN, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care anul trecut ameninţa că o să viziteze România la bordul unui bombardier, a spus că problemele tehnice apărute la rachetele şi navetele Roscosmos sunt consecinţe ale degradării morale din programul spaţial.

Însă agenţia spaţială rusă nu este afectată doar de corupţie. În martie, guvernul de la Moscova a anunţat că bugetul Roscosmos pe următorii zece ani va fi de 37 de miliarde de dolari, cu o treime mai mic decât suma anunţată iniţial. Afectată de petrolul ieftin, dar şi de sancţiunile occidentale impuse după izbucnirea conflictului din Ucraina, Rusia este nevoită să strângă cureaua. Iar dezvoltarea programului spaţial a fost sacrificată.

Roscosmos, singura agenţie care încă mai poate trimite personal uman pe Staţia Spaţială Internaţională, riscă să rămână şi fără colaborarea profitabilă cu NASA. Astronauţii americani ar putea fi transportaţi în spaţiu de navete private, precum cele dezvoltate de Space X, compania lui Elon Musk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri