Galerie Foto Cele 100 de zile care au schimbat lumea. De la avertisment la pandemie

un barbat imbracat in combinezon tine în mana globul pamantesc
OMS: Pandemia de Covid-19 a provocat mai multe traume decât al Doilea Război Mondial. Foto: Guliver/Gettyimages

Totul a început cu un avertisment. În scurt timp s-a transformat într-o pandemie care ne-a schimbat viața de zi cu zi, scriu jurnaliștii de la The Guardian, care trec în revistă primele 100 de zile de la primele semne că un virus periculos se răspândește rapid printre locuitorii metropolei chinezești, Wuhan.

Un deceniu turbulent ajunsese în ultima sa zi. Era Revelionul 2019 și o mare parte din lume se pregătea să sărbătorească. Cu puțin timp înainte de deschiderea șampaniilor și de numărătoarea inversă, pe 31 decembrie, pe un site al guvernului chinez se anunța depistarea unei „pneumonii cu o cauză necunoscută” care a apărut în zona din imediata vecinătate a unei piețe de fructe de mare din orașul Wuhan, oraș industrial cu o populație de 11 milioane de locuitori.

În următoarele 100 de zile virusul a înghețat toate călătoriile internaționale, a lovit puternic economiile mondiale, și a închis în case peste jumătate din populația planetei. Aproape 1,5 milioane de oameni sunt infectați, de la lideri mondiali, la oameni de rând.

Foto: Getty / Guliver

Ziua 1. Miercuri, 1 ianuarie. În Wuhan se răspândesc mesajele despre un virus ucigaș. Autoritățile încearcă să mușamalizeze

Piața de fructe de mare din Wuhan este în mod obișnuit plictisitoare, dar în această dimineață poliția întinde bandă de protecție între ramele metalice ale tarabelor și îi somează pe proprietari să închidă ușile magazinelor. Muncitori în costume speciale prelevează cu atenție probe de pe suprafețe și le așază în pungi de plastic sigilate.

Mesaje alarmante circulă pe rețelele sociale chineze, alimentate de documente medicale care și-au găsit drumul în online avertizând că pacienți s-au prezentat la spitalele din Wuhan cu simptome grave. Autoritățile din Taiwan urmăresc cu îngrijorare situația. Insula implementează deja măsuri de precauție: cei care zboară direct de la Wuhan sunt examinați pentru simptome asemănătoare gripei. În două zile, Singapore și Hong Kong monitorizează sosirile din Wuhan, la granițele lor.

În Wuhan, opt persoane acuzate că au răspândit „zvonuri” despre boală sunt chemate la Biroul Securității Publice. Doctorul Li Wenliang va fi chemat de autorități să de explicații pentru că a arătat unui grup de absolvenți ai școlii sale de medicină o analiză a virusului despre care credea că este SARS.

Fraze precum „pneumonia necunoscută Wuhan” și „piața de fructe de mare Wuhan” sunt deja cenzurate pe YY, o platformă populară de transmisie live. 

Ziua 9. Joi, 9 ianuarie. Primul deces din cauza noului coronavirus

Boala misterioasă este identificată: oamenii de știință chinezi spun că pacienții bolnavi din Wuhan au contractat un nou tip de coronavirus. Deja două coronavirusuri cunoscute, SARS și MERS, au dus la declanșarea unor pandemii. Și acesta este mortal. În Wuhan, un bărbat de 61 de ani a murit într-un spital. Este prima victimă cunoscută.

Medicii reușesc să identifice virusul și să deosebească pacienții care au pneumonie de cei infectați cu noul coronavirus. Oficial, numărul cazurilor este în scădere, nu sunt anunțate noi cazuri de 4 zile, iar atenția tuturor este îndreptată către Teheran. Un avion de pasageri a fost doborât în apropierea capitalei iraniene.

Ulterior, un studiu va concluziona că, în acest moment, epidemia își dubla dimensiunile în fiecare săptămână. În ziua următoare, medicul Li Wenliang, care semnala apariția noului virus, va începe să prezinte simptome.

Ziua 13. Luni, 13 ianuarie. „Dacă nu există cazuri noi, focarul s-a încheiat”

A trecut mai bine de o săptămână de când autoritățile medicale din Wuhan nu au mai confirmat niciun caz infectat cu noul coronavirus. Orașul a început să găzduiască o importantă întâlnire anuală între oficialii de stat și cei de partid. 

Virusul „alunecă” însă pe internet, deși oficialii partidului comunist încearcă să ascundă adevărul. Thailanda raportează primul său caz , un rezident din Wuhan, în vârstă de 61 de ani, a cărui temperatură ridicată a fost detectată de un scaner de supraveghere termică pe aeroportul din Bangkok.

Un comitet al specialiștilor în boli infecțioase se întâlnește la Londra pentru a discuta despre virus, dar consideră că riscul pentru Marea Britanie este „foarte scăzut, dar necesită investigarea și testarea”.

Guvernul chinez spune că nu există încă dovezi clare de transmitere de la om la om, chiar dacă existau raportări despre medici care se îmbolnăvesc. OMS transmite un comunicat de presă spunând că răspunsul guvernului chinez este liniștitor.

Epidemiologii spun că știrile sunt încurajatoare. „Dacă nu există cazuri noi în următoarele zile, focarul s-a încheiat”, spune pentru New York Times Guan Yi, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Hong Kong .

Medicii din Wuhan văd însă o imagine diferită. Studiile vor arăta ulterior că în mai mult de o săptămână, spitalele din oraș s-au confruntat cu „o creștere exponențială” a cazurilor fără legătură cu piața de fructe de mare din oraș

Ziua 20. Luni, 20 ianuarie. Apar noi cazuri fără legătură cu Wuhan

Zhong Nanshan, un expert în boli pulmonare merge la televiziunea de stat cu vești proaste: două noi cazuri de virus au apărut în provincia Guangdong printre pacienții fără contact direct cu Wuhan. Concluzia este clară. "Putem spune că cu certitudine că se transmite de la om la om", concluzionează Zhong.

După ce a dispărut, cel puțin din statisticile oficiale, virusul se răspândește acum în toată țara. Vineri seara au fost patru cazuri noi. Până duminică, 139. Până la sfârșitul zilei de marți, vor fi confirmate cazuri și la Beijing și Shanghai.

Virusul se răspândește în întreaga lume Japonia, Coreea de Sud și SUA, unde un bărbat de 35 de ani, care s-a întors recent de la Wuhan, s-a prezentat la o clinică din statul Washington cu tuse și febră ridicată, devenind primul caz al țării.

Panica crește în Wuhan. La 6 dimineața, peste 100 de pacienți cu simptome de coronavirus așteptau să fie văzuți la spital

Ziua 24. Vineri, 24 ianuarie. Wuhan este închis. Nimeni nu intră, nimeni nu pleacă

În ajunul vacanței lunare de anul nou, deoarece sute de milioane de chinezi călătoresc în vizită la prieteni și familie, Wuhan este efectiv închis. Majoritatea transportului din și în afara orașului este suspendat. Peste 800 de infecții au fost depistate și 25 de persoane au murit. 

Numărul de cazuri crește rapid, iar spitalele sunt sub presiune. Peste 11 milioane de oameni sunt băgați în carantină.

Virusul ajunge în Europa, depistatat la două persoane sosite recente din China. 

Ziua următoare blocarea Chinei va fi extinsă pentru 56 de milioane de oameni. Președintele Xi Jinping avertizează că țara se confruntă cu o „situație gravă”. Și Liang Wudong, medic la spitalul Xinhua din Hubei, va deveni primul profesionist medical moare.

FOTO: Willy Sier - Twitter

Ziua 31. Vineri, 31 ianuarie. Virusul ajunge în Spania și Italia

După aproape patru ani de dezbateri agonizante în Parlament și în toată țara, la ora 23:00 Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană

Este, de asemenea, o zi de reper pentru coronavirus: până la sfârșitul zilei focarul va fi mai mare decât Sars. De asemenea, se confirmă că virusul a ajuns în Marea Britanie, Spania și Italia.

„Situația este gravă, dar nu este nevoie de alarmă, totul este sub control”, spune ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza.

Nimeni nu a murit în afara Chinei, dar în China numărul morților crește la 258, cu peste 11.000 de infectați. SUA anunță că interzice intrarea străinilor care au fost recent în China.

Ziua 36. Marți, 4 februarie. Primul deces în afara Chinei

Numărul oficial de cazuri în China trece de 20.000, cu 425 de morți. Un rezident din Wuhan care a dezvoltat o pneumonie severă săptămâna trecută moare într-un spital din Manila, Filipine, prima persoană care a decedat în afara Chinei. Filipine interzice orice sosiri noi din China.

Directorul general al OMS spune că răspândirea internațională a bolii pare a fi „minimă și lentă”, deși s-ar putea să se agraveze, dar încă nu este necesar să oprim inutil comerțul și călătoriile.

În spitalul central din Wuhan, starea doctorului Li Wenliang se agravează. Moartea lui va declanșa urlete de furie și durere în orașul închis și în toată China.

Peste câteva zile, Trump va spune la un miting în New Hampshire că focarul va dispărea curând. „Până în aprilie, în teorie, când se încălzește puțin, va dispărea în mod miraculos”, va spune el.

Ziua 50. Miercuri, 19 februarie. Meciul Atalanta-Valencia, momentul în care virusul se răspândește în Italia și Spania

Testarea riguroasă și urmărirea celor infectați sunt măsuri de succes în Coreea de Sud care a înregistrat doar 30 de cazuri. Însă îngrijorarea crește odată cu depistarea celui de al 31-lea. O femeie de 61 de ani care aparține unui cult religios a participat la două întâlniri în perioada în care era bolnavă. 

Oficialii stabilesc că a avut cel puțin 1.160 de contacte riscante. „După aceea, virusul a explodat”, va spune mai târziu ministrul coreean de externe, Kang Kyung-wha.

Iranul anunță primele două cazuri confirmate, ambele în orașul sfânt Qom.

La Milano, Atalanta își continuă drumul de poveste în Liga Campionilor, învingând cu 4-1 clubul spaniol Valencia. „Aproape o treime din populația orașului Bergamo era prezentă pe stadion”, se arată într-un raport al meciului. Mii de spanioli au făcut, de asemenea, deplasarea în capitala provinciei Lombardia.

Foto: Guliver/Gettyimages

Ziua 56. Marți, 25 februarie. Primul deces în Italia. Europa începe să își numere morții

Cazurile globale au depășit 80.000 . Pentru prima dată de la anunțarea focarului, cazurile confirmate în afara Chinei le depășesc pe cele din interior. Pe cifre oficiale, Beijingul a atins apogeul focarului său în urmă cu două zile, când au murit 150 de persoane.

Alții abia încep să își numere morții. Italia a înregistrat primul deces în urmă cu patru zile și acum are 11 victime. Aproximativ 50.000 de persoane din nordul Italiei au fost blocate în ultimele patru zile, prima populație din Europa în carantină. În Iran sunt 12 decese confirmate. 

În timp ce SUA anunță cel de-al 14-lea caz, Trump a trimis un tweet în timpul unei vizite de stat în India: „Coronavirusul este ținut sub control în SUA. Bursa începe să arate foarte bine pentru mine!”

Ziua 66. Vineri, 6 martie. Numărul morților crește alarmant în Italia. Boris Johnson nu ține cont de recomandări

Numărul de decese din Italia a crescut de șase ori în șase zile: mai mult de 230 de italieni sunt morți, iar cazurile sunt în creștere cu peste 1.200 de infecții în fiecare zi.

Roma a închis școlile, iar autoritățile din Italia au interzis spectatorii la meciurile de fotbal din Serie A și se pregătește să închidă regiunea Lombardia.

„Sistemul de sănătate riscă să se suprasolicite și vom avea o problemă cu terapia intensivă dacă continuă această criză”, spune premierul, Giuseppe Conte.

O femeie de 70 de ani devine prima persoană care a murit din cauza virusului în Marea Britanie, iar Downing Street spune că există probabilitatea ca virusul să se răspândească „într-un mod semnificativ”.

Acum trei zile, la o conferință de presă, premierul britanic, Boris Johnson, a bagatelizat recomandările și a spus că el continuă să dea mâna. „Am fost la spital noaptea trecută unde cred că au fost câțiva pacienți cu coronavirus și am dat mâna cu toată lumea”, a spus el.

Ziua 71. Miercuri, 11 martie. OMS declară COVID-19 o pandemie

Trump anunță că administrația sa începe „cel mai agresiv și cuprinzător efort de confruntare cu un virus străin din istoria modernă”.

Numărul de cazuri în SUA a trecut de 1.000 și peste 116.000 de persoane sunt infectate în întreaga lume.

Piețele bursiere din SUA și Marea Britanie se prăbușesc.

Decesele în Italia cresc cu 168 într-o singură zi, cea mai mare cifră înregistrată oriunde. O imagine a unei asistente italiene care s-a prăbușit epuizată devine virală. Țara se confruntă cu „ora cea mai întunecată”, spune premierul Conte.

OMS declară ceea ce a devenit evident: Covid-19 este o pandemie.

Marea Britanie are 456 de cazuri, dar ignoră măsurile implementate în altă parți din Europa. Persoanele bolnave și vulnerabile sunt sfătuite să rămână acasă, dar guvernul nu ia în calcul măsurie de restricție. Autoritățile vorbesc despre „imunizare colectivă”.

înmormântare Bergamo, Lombardia, Italia, noul coronavirus
Foto: Profimedia.ro

Ziua 77. Marți, 17 martie. Europa își închide granițele

Țările europene se închid rând pe rând, iar continentul își închide granițele. „Suntem în război”, declară președintele francez, Emmanuel Macron.

Decesele în Italia depășesc acum 450 în fiecare zi și le vor depăși în curând pe cele din China . Cazurile confirmate în Spania se vor dubla până la peste 17.000 până la sfârșitul săptămânii. Trei sferturi dintre cei care au murit din cauza bolii sunt europeni.

Fiecare oră aduce noi evoluții: mai multe cazuri, mai multe decese și mai multe restricții de circulație.

În Burkina Faso, un fost vicepreședinte al parlamentului moare din cauza virusului, primul caz confirmat de Covid-19 în Africa sub-sahariană. Până la sfârșitul săptămânii vor exista 1.000 de cazuri pe continent. Peste 160.000 de cazuri au fost confirmate în întreaga lume.

Ziua 83. Luni, 23 martie. În Spania mor aproape 400 de persoane. India instituie măsuri de carantină

Cazurile confirmate din întreaga lume au depășit 370.000, inclusiv peste 6.600 de britanici. Boris Johnson schimbă abordarea și le cere britanicilor să rămână în casă.

Aproape 400 de persoane mor în Spania, cel mai mare număr zilnic de până acum.

Peste 5.000 de cazuri noi sunt confirmate la New York, unde numărul total de cazuri depășește 20.000. Până la sfârșitul săptămânii, SUA vor avea cele mai multe infecții din lume.

Valul pare să se retragă în China, care în această săptămână a înregistrat prima sa zi fără cazuri de transmitere internă, inclusiv în Hubei, provincia unde a apărut prima dată boala.

O zi mai târziu, India introduce măsuri de carantină și obligă lumea să nu mai iasă din casă. Ordinul de blocare va declanșa una dintre cele mai mari migrații umane din istoria țării.

India Imposes Nationwide Lockdown As The Coronavirus Continue To Spread
Foto: GettyImages

Ziua 93. Joi, 2 aprilie. Peste 1 milion de infecții în întreaga lume

Numărul cazurilor de COVID-19 depășește 1 milion, dintre care 50.000 de oameni au murit. Printre cei infectați se numără și premierul britanic Boris Johnson sau prințul Charles.

În Ungaria, prim-ministrului, Viktor Orbán, i s-a acordat puterea de a guverna prin decrete fără limită de timp. 

Decesele în Spania depășesc 950 într-o singură zi.  SUA au aproape un sfert de milion de cazuri și 6.000 de morți. 

Ziua 99, Miercuri, 8 aprilie. Criza continuă

Boris Johnson rămâne în spital, fiind internat luni la terapie intensivă, după ce simptomele sale s-au agravat.

În unele dintre cele mai afectate țări ale Europei numărul deceselor scade. China a înregistrat prima zi cu zero decese și redeschide cu precauție orașele.

Un total global de peste 75.000 de oameni au murit și 1,3 milioane au fost infectați. Aproximativ 270.000 s-au recuperat. Nimeni nu știe însă când viața va reveni la normal.

Vezi și GALERIE FOTO Cum arată lumea pustiită de pandemia de coronavirus

Editor: Robert Kiss

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate