„Ciuperca neagră” face ravagii printre pacienții Covid din India. Ce este și cum se manifestă mucormicoza

Data actualizării: Data publicării:
Bolnavi de Covid-19 pe paturi de spital în India
Pacienți bolnavi de Covid-19 în secții de terapie intensivă improvizate în India. Foto: Profimedia Images

Într-o țară devastată de pandemie, medicii indieni trebuie să facă față unei noi probleme de sănătate. Mucormicoza, o infecţie fungică rară, dar foarte agresivă, face ravagii în India printre pacienții convalescenţi sau recuperaţi după COVID-19, în mare parte persoane cu diabet.

Mucormicoza sau „ciuperca neagră” este o infecție foarte rară și este cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere. „Este omniprezent și se găsește în sol, aer și chiar în nasul și mucusul persoanelor sănătoase”,  explică chirurgul Akshay Nair, care recent a îndepărtat ochiul unei paciente de 25 de ani pentru a opri extinderea ciupercii la creier, scrie BBC

Mucormicoza afectează sinusurile, creierul, plămânii și poate fi fatală pentru diabetici sau pacienții cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV / SIDA.

Medicii cred că mucormicoza, care are o rată de mortalitate de 50%, poate fi declanșată de tratamentul cu steroizi, folosit la pacienții cu Covid-19 în stare gravă.

Poate fi declanșată de tratamentul pentru Covid-19

Steroizii reduc inflamația în plămâni în cazul pacienților cu Covid-19 și au rol în oprirea reacției imunitare ce atacă organele. În același timp însă, steroizii reduc imunitatea și cresc nivelul zahărului din sânge la pacienţii COVID-19 diabetici şi non-diabetici. Experții cred că această scădere a imunității duce la declanșarea cazurilor de mucormicoză.

„Diabetul scade protecția dată de sistemul imunitar, coronavirusul o exacerbează, iar tratamentul cu steroizi care ajută la combaterea Covid-19 acționează ca un combustibil pentru foc”, explică dr. Nair.

Dr. Nair, care lucrează în trei spitale din Mumbai, spune că, în aprilie, a văzut aproximativ 40 de pacienți cu infecția fungică. Mulți dintre ei erau diabetici care se recuperaseră de Covid-19 acasă. Pentru 11  dintre acești pacienți, s-a intervenit chirurgical pentru a li scoate un ochi și, astfel, infecția să fie stopată.

Între decembrie și februarie, șase dintre colegii săi din cinci orașe - Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Delhi și Pune - au raportat 58 de cazuri de infecție. Majoritatea pacienților s-au infectat între 12 și 15 zile după recuperarea de Covid-19.

Și spitalul supraaglomerat Sion din Mumbai a raportat 24 de cazuri de infecție fungică în ultimele două luni, în comparație cu alți ani, când erau raportate aproximativ șase cazuri pe an, potrivit medicului Renuka Bradoo, şeful secţiei ORL. Dintre aceștia, 11 au pierdut câte un ochi, iar șase au murit. Majoritatea pacienților medicului sunt diabetici de vârstă mijlocie, care au fost infectați la două săptămâni după recuperarea de Covid-19. „Vedem deja două-trei cazuri pe săptămână aici. Este un coșmar în interiorul unei pandemii", a spus medicul.

În orașul din sudul Bengaluru, dr. Raghuraj Hegde, chirurg ocular, are o poveste similară. El a văzut 19 cazuri de mucormicoză în ultimele două săptămâni, majoritatea la pacienți tineri. „Unii erau atât de bolnavi, încât nici măcar nu i-am putut opera.” Medicii sunt surprinși de severitatea și frecvența acestei infecții fungice în timpul celui de-al doilea val Covid.

Dr. Nair spune că a întâlnit nu mai mult de 10 cazuri în Mumbai în ultimii doi ani. „Anul acesta este ceva diferit”, spune el.

În Bengaluru, Dr. Hegde spune că nu a întâlnit niciodată mai mult de unul sau două cazuri pe an în peste un deceniu de practică.

Cum se manifestă mucormicoza

Printre simptomele care apar în cazul infecţiei se numără: nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot apărea pete de culoare neagră. 

În majoritatea cazurilor, pacienţii ajung la spital când infecţia este deja avansată și când și-au pierdut vederea, spun medicii, iar singura soluție în cazul acestora este îndepărtarea chirurgicală a ochiului pentru a opri infecția să ajungă la creier.

Singurul tratament eficient folosit de medicii este o injecţie ce costă 48 de dolari şi care trebuie făcută zilnic timp de maxim 2 luni. 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri