CORESPONDENȚĂ Digi24. Recep Erdogan: Am dat ordin miniştrilor ca gunoaiele din Taksim să dispară

Data publicării:
hotel

Actualizare 13.20. Premierul turc le-a dat un ultimatum protestatarilor de a părăsi piața Taksim și parcul Gezi în 24 de ore. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Protestatarii spun însă că nu vor pleca, rămâne de văzut cum vor reacționa autoritățile.

„Am dat ordin miniştrilor ca gunoaiele din apropierea centrului cultural să fie îndepărtate în 24 de ore, gunoaiele din Taksim vor dispărea în 24 de ore. Piaţa aparţine oamenilor, tuturor locuitorilor din Istanbul. Nu o vom lăsa în mâinile organizaţiilor ilegale, îi vom dispersa de acolo”, a spus premierul Recep Erdogan.

____________

În pofida tensiunilor, mulți dintre turiștii aflați la Istanbul continuă să viziteze Piața Taksim, mai ales ziua. Hotelierii spun că numărul turiștilor în Istanbul a scăzut cam cu 10%. Totul ține de săptămânile ce vor urma. Dacă vor fi marcate de proteste, economia va pierde mult mai mult în domeniul turismului, subliniază trimisul special Digi 24, Laurențiu Rădulescu.

Se pune o presiune uriașă pentru demisia premierului, dar nimeni nu crede că acest lucru se va întâmpla, pentru că opinia publică e împărțită, între protestatarii care au atras multă lume, dar și cei care l-au votat pentru a treia oară pe premier și care pun pe primul loc partea economică, în care Recep Erdogan s-a implicat foarte mult.

Mulți protestatari nu văd ochi buni propunerea lui Erdogan pentru organizarea unui referendum pe tema parcului Gezi. Dacă protestatarii se vor reorganiza în număr mare pe perioada zilei de astăzi și dau un semnal că „politica de reconciliere” nu va fi acceptată, probabil lucrurile vor fi reluate de la zero, a adăugat Laurențiu Rădulescu.

Când au avut loc confruntările, poliția nu a mers foarte departe, nu s-a ajuns ca polițiștii să intre în forță în mijlocul protestatarilor și să înceapă să îi lovească și să îi aresteze. Dacă se decide eliberarea totală a Pieței Taksim și a parcului Gezi, e posibil însă ca forțele speciale să respecte întocmai ordinele primite, a spus trimisul special Digi24.

Citiți și Pianistul german Davide Martello a susţinut un concert în faţa a sute de persoane în Piaţa Taksim

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri