CORESPONDENȚĂ DIN NEW YORK. Limitările rezoluției ONU privind organizațiile teroriste

Data publicării:
sediu onu ny-1

11 persoane şi o asociaţie caritabilă acuzate că trimit combatanţi organizaţiilor teroriste au fost trecute pe lista neagră de Statele Unite. Consiliul de Securitate a decis că toţi cei care îşi părăsesc ţara ca să lupte de partea extremiştilor vor fi acuzaţi de acte criminale. În acelaşi timp, americanii şi partenerii arabi continuă ofensiva împotriva rebelilor de la Statul Islamic.

Rezoluţia a fost iniţiată de Statele Unite şi a fost aprobată în unanimitate de toţi cei 15 membri ai Consiliului de securitate al Naţiunilor Unite.

„Împiedicarea acestor indivizi să ajungă în Siria, pentru ca apoi să se întoarcă în ţările noastre reprezintă un element crucial al strategiei pentru slăbirea şi distrugerea Statului Islamic”, a spus președintele american.

„Trebuie să învingem această ideologie otrăvitoare a extremismului, care a cauzat acest pericol al terorismului”, a spus și premierul Marii Britanii, David Cameron.

Premierul Irakului: Grupul terorist „Statul Islamic” pregăteşte atentate la metroul din Paris şi New York

Adoptarea rezoluției în Consiliul de Securitate a fost considerată o victorie a lui Barack Obama, dar deja se vorbește despre limitările ei. Se vorbește despre militanți care sprijină organizațiile teroriste, dar acestea sunt definite diferit în funcție de fiecare țară. Un exemplu este cel al Hamas, care este considerată organizație teroristă de Consiliul de Securitate, dar îl alte țări nu figurează pe lista grupărilor teroriste.

În plus, rezoluția nu este o obligație pentru statele membre, ci o cerere ca acestea să adopte legislație națională în privința limitării sprijinului pentru organizațiile teroriste.

Peste 12.000 de luptători din peste 70 de ţări au călătorit în Irak şi Siria să lupte alături de jihadişti. Aproximativ 3000 dintre aceştia provin din Occident.

Pe de altă parte, refugiaţii sirieni care au trecut graniţa în Turcia se întorc acum acasă, hotărâţi să îşi ia soarta în propriile mâini.

Un sprijin în lupta împotriva teroriştilor care acţionează acum în Siria şi Irak vine şi din partea Germaniei.

„Avem aici 520 de puşti de asalt, 20 de mitraliere şi 50 de lansatoare de grenade. În plus, mai avem aici 4000 de măşti de protecţie şi truse sanitare”, a anunțat Lt-col. Christoph von Loewenstern, purtător de cuvânt Comandamentul armatei germane din Saxonia.

Acesta este doar primul din cele şapte transporturi de armament pe care Germania a anunţat că îl va trimite kurzilor din Irak, pentru a-i ajuta să ţină piept ofensivei lansate de gruparea Statul Islamic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri