De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine era, de fapt

Data actualizării: Data publicării:
conrad
Theodore Conrad/ Thomas Randele FOTO: cleveland.com

Thomas Randele avea cancer pulmonar și era pe moarte. Astfel că în ultimele sale zile de viață a vrut să-i împărtășească fiicei sale un secret teribil, pe care l-a păstrat mai bine de 50 de ani: adevărata lui identitate.

În martie 2021, având-o pe fiica lui alături, în casa din suburbiile orașului Boston, Randele a făcut o mărturisire uluitoare: era fugar și s-a ascuns de autorități peste cinci decenii. În urmă cu 50 de ani, când avea 20 de ani, jefuise o bancă din Ohio de 215.000 de dolari. Numele lui adevărat nu era Thomas Randele, ci Theodore Conrad.

Și-a implorat fiica să nu încerce să afle mai multe despre cazul său, dar după vestea bombă, Ashley Randele n-a avut liniște. „Eram singură în dormitorul copilăriei mele și am căutat pe Google „Ted Conrad dispărut”, iar primul lucru care a apărut era ceva de genul „Casierul jefuiește o bancă”. Am fost șocată: „Oh, Dumnezeule, acesta este tatăl meu”, a declarat ea pentru CNN.

Femeia a descoperit online sute de articole despre cazul tatălui ei și pe măsură ce citea mai mult era tot mai șocată.

În Lynnfield, Massachusetts, Thomas Randele era vânzător de mașini și jucător profesionist de golf, care își adora soția și singurul copil. În mod ironic, el a donat sume importante poliției locale și a fost pasionat de seriale polițiste.

Însă în Cleveland era Ted Conrad, jefuitor de bănci. Abia trecuse de adolescență când a comis unul dintre cele mai mari furturi din istoria Ohio, echivalentul a 1,7 milioane de dolari astăzi, fiind inspirat de filmul său preferat, „The Thomas Crown Affair”.

Chipul inocent al lui Conrad a fost tipărit pe afișe care au umplut tot statul, iar cazul lui a fost prezentat în episoade speciale la „America’s Most Wanted” și „Unsolved Mysteries”.

„I-am spus: Te-am căutat. Și există un milion de articole despre tine. Și încă te caută, în caz că nu știai. Trebuie să-i spunem mamei”, a spus Ashley Randele, de 38 de ani, care este una din gazdele unui nou podcast despre cine a fost tatăl ei și ce l-a determinat să jefuiască o bancă.

Ashley i-a spus mamei sale secretul tatălui a doua zi. „A citit articolele și spunea încontinuu: „O, Doamne! Oh, Doamne!. Îl cunoștea de aproape 40 de ani și nu îmi pot imagina cât de traumatizant a fost pentru ea să afle asta”, a spus Ashley

Tatăl ei era obsedat de un film cu Steve McQueen despre un jaf la o bancă

Dispariția lui Conrad i-a nedumerit pe anchetatori timp de cinci decenii.

Povestea furtului lui Conrad parcă este desprinsă din filme. Pe 11 iulie 1969, el s-a prezentat la serviciu, fiind casier la Society National Bank din Cleveland. Era o zi de vineri și în weekend era ziua lui, așa că și-a cumpărat o sticlă de whisky și un pachet de țigări în pauză. La sfârșitul zilei, a intrat în seiful băncii, a băgat 215.000 de dolari într-o pungă de hârtie și a dispărut fără urmă.

Abia luni s-a aflat de furt, ceea ce înseamnă că a avut un avans confortabil de 2 zile.

Câteva zile mai târziu, Conrad i-a trimis două scrisori iubitei lui de atunci, din Washington D.C. și din Los Angeles, în care îi spunea cât de mult o iubea și îi era dor de ea. Apoi nu s-a mai știut nimic despre el.

La o săptămână după dispariția lui, Apollo 11 a dus primii oameni pe Lună. Misiunea istorică a acaparat atenția publică, iar presa l-a uitat.

Dar anchetatorii nu au renunțat. Au verificat piste în diferite state, inclusiv California, Hawaii, Texas și Oregon, unde ar fi fost văzut. Toate informațiile s-au dovedit a fi false. FBI i-a prezentat cazul la cele mai urmărite emisiuni, cum ar fi „America’s Most Wanted”, dar tot fără rezultat.

Între timp, fostul Ted Conrad își construia o nouă viață. Era deja Thomas Randele din Massachusetts. A ales să se stabilească într-o suburbie la nord de Boston, orașul în care a fost filmat filmul său preferat.

Autoritățile spun că Theodore Conrad era obsedat de filmul „The Thomas Crown Affair”, din 1968, în care Steve McQueen era un om de afaceri milionar care jefuiește o bancă din Boston ca să se distreze. Prietenii lui din Ohio le-au spus anchetatorilor că îl vizionase de mai multe ori.

Ashley Randele crede că tatăl ei a iubit atât de mult filmul încât și-a ales noul prenume, Thomas, ca un tribut adus personajului principal.

Femeia a mai povestit că tatăl ei nu trăia ca și cum s-ar fi ascuns. Dar lucrurile mărunte au început să aibă sens după mărturisirea lui, a spus ea. Tatăl ei purta mereu barbă și își dădea rar jos pălăria sau șapca în public. De asemenea, nu a plecat niciodată în afara țării, deși ea și mama ei l-au rugat odată să meargă cu ele în Franța. „A spus că sunt atât de multe lucruri interesante de văzut în Statele Unite”, a spus Randele.

Acum își dă seama că din cauza identității false nu avea pașaport.

A început să caute informații despre trecutul tatălui ei

Mărturia lui a dat familia Randele peste cap. Ashley a spus că ea și mama ei știau că tatăl ei mai avea de trăit în cel mai fericit caz câteva luni, așa că au decis să nu-i împărtășească secretul autorităților. Nu a vrut să-și vadă tatăl bolnav, în vârstă de 71 de ani, în închisoare.

Primul lucru pe care mama și cu mine i l-am spus a fost: Te iubim atât de mult. Vestea asta nu schimbă faptul că te iubim. Dar trebuie să vorbim despre asta. Nu am fost în stare să fiu supărată pe el în acel moment, pentru că mi s-a părut nedrept. Încercam să obțin cât mai multe informații de la el, pentru că vrei să știi așa ceva... am putut să fiu supărat după ce a murit”, a spus Ashley.

Tatăl ei a murit în mai 2021, la două luni după ce i-a împărtășit secretul.

În noul ei podcast care a avut premiera de curând, intitulat „Smoke Screen: My Fugitive Dad”, Randele vorbește despre lupta pe care a dus-o în perioada în care ăși îngrijea tatăl, când simțea că viața ei a fost mereu înconjurată de minciună.

Femeia crede că jaful tatălui ei a fost mai mult decât pasiunea lui pentru un film, așa că a decis să înceapă să caute răspunsuri.

În cele din urmă, i-a găsit pe câțiva dintre vechii prieteni ai tatălui ei, care i-au spus povești despre el și au ajutat-o să completeze câteva goluri din tinerețea lui.

Spune că ceea ce a aflat a ajutat-o să facă pace cu trecutul și să înceapă să îl ierte pe tatăl ei.

Prietenii tatălui ei i-au spus că acesta vorbea fluent franceza, ceea ce a surprins-o, pentru că ea se luptase mereu cu temele la franceză, iar el nu s-a oferit să o ajute.

După moartea tatălui ei, șerifii i-au bătut la ușă

Ashley Randele a spus că ea și mama ei au făcut un pact: au decis să-și acorde un an de doliu, după care voiau să meargă să anunțe autoritățile.

Urma să meargă la poliție în iunie 2022, dar autoritățile federale i-au bătut la ușă înainte.

În noiembrie 2021, anchetatorii s-au prezentat neanunțați la ușa familiei Randele din Lynnfield. Ea și mama ei au fost asigurate că nu vor fi acuzate de nimic.

Se pare că, după ce Randele a murit de cancer pulmonar în mai, anchetatorii au primit prima informație prețioasă în acest caz. Cineva i-a trimis necrologul publicat într-un ziar unui reporter din Ohio, cu o notă în care spunea că bărbatul decedat era, probabil, Conrad, a spus Ashley Randele.

Necrologul indica data nașterii tatălui ei drept 10 iulie 1947, aceeași zi de naștere ca și în cazul lui Conrad, dar cu o diferență de 2 ani.

Anchetatorii au început să sape și au descoperit o declarație de faliment din 2014 a lui Randele, la un tribunal federal din Boston. Scrisul de mână se potrivea cu cel dintr-o cerere pe care Conrad o completase în 1967.

Anchetatorii s-au dus până în Lynnfield pentru a confirma identitatea lui Conrad.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri